Maturantski ples 2022

V petek, 8.7.2022, je bil maturantski ples dijakov DSŠ Lendava. Bil je prekrasen svečani večer, razigran in poletno obarvan. Že drugič zapored smo se odločili, da ta dogodek iz varnostnih razlogov prestavimo na poletni čas. Čeprav smo se bali, da nas bodo grele visoke temperature, nam je vreme prizaneslo. Tako nas je grela predvsem čustvena »vročica« te petkove poletne noči, polne pričakovanja, vznemirjenosti, radosti, slovesa… Verjamem, da bo ta noč našla prostor v našem predalu nepozabnih spominov.

77 dijakov naše šole zaključuje letos svoje srednješolsko izobraževanje in se podaja na novo pot; gimnazijci, ekonomski, kemijski in strojni tehniki ter tehniki mehatronike, mehatroniki operaterji, avtoserviserji, elektrikarji, trgovci, gastronomi… Za nas so vsi pomembni in na vse smo ponosni.

Še posebej na tiste, ki so ali še bodo z odliko zaključili srednješolsko izobraževanje, vendar tudi na tiste, ki ne bodo odlični, bodo pa kljub temu uspešni; in tudi na tiste, ki bodo za to, da uspešno zaključijo izobraževanje potrebovali malo več časa, saj so na poti do cilja doživeli kakšno razočaranje ali neuspeh. Vsak dijak šteje, pa ne zaradi števila vpisanih, temveč kot človek. Vsak dijak je kot član dijaške skupnosti soustvarjal šolski vsakdan in se hkrati kot član lokalne skupnosti vključeval v širše družbeno življenje. Upam, da bo v prihodnje v lokalnem okolju soustvarjal tudi našo skupno bodočnost.

V življenju (tudi v življenju vsake šole) so vzponi in padci. Težave, neuspehi so stalnica, kakor tudi uspehi. Seveda smo ponosni na naše uspehe, vendar je pomembno tudi, da dijake naučimo, kako se spopasti s težavami in neuspehi. Verjamem, da bodo nekoč vsi naši dijaki dosegli svoj cilj, da bo vsak uspešen na nekem področju. Do cilja pa lahko vodijo različne poti; ene so mogoče le daljše, bolj ovinkaste ali strme. In neuspeh je del te poti, priložnost za učenje in pomemben korak na poti do uspeha ali odskočna deska za nove podvige.

Pomembno je le, dragi dijaki, da ne obupate in pri tem ne pozabite, kaj ste zapisali na vabila za današnji večer: »Izberi si luno za cilj in če zgrešiš, boš še vedno pristal med zvezdami«. Zelo optimistično vodilo in »Vse se da…«, poje tudi Vlado Kreslin.

Dragi dijaki, spoštovani starši in učitelji! Veliko smo doživeli in preživeli skupaj. Tudi koronačase, ki niso bili prijetni, saj so nam jemali preveč energije in povzročili veliko težav. Kljub temu verjamem, da so dali lekcijo ne samo nam, ampak vsemu človeštvu. Med drugim smo ponovno dojeli, kako pomembni so pristni človeški odnosi in da je pouk v šoli veliko bolj učinkovit kot na daljavo. Znanje je namreč res dosegljivo na vsakem koraku, kot nas velikokrat dijaki poučite, brez razumevanja in predvsem sposobnosti uporabe znanja pa nam le malo koristi. Sprejeli smo tudi, da so spremembe stalnica, zato se morata tudi šola in šolski sistem spreminjati ter razvijati, učitelji pa usposabljati za poučevanje novih generacij dijakov, ki so drugačne kot smo bili mi, kot so bili naši starši, dedki in babice… Prav zato ne učimo le vsebin, temveč razvijamo tudi veščine in sposobnosti za 21. stoletje, obenem pa vzgajamo vrednote, brez katerih bi človeški odnosi izgubili človečnost: poštenost, spoštovanje, odgovornost, pripadnost… Upam trditi, da naša šola, majhna in pisana kot je, sledi vsem trendom razvoja, je stabilna in v dobri kondiciji. In kot pravi moja kolegica, pravkar upokojena ravnateljica Marjetka Bizjak: »Šola v dobri kondiciji, ki ve, da je lahko še boljša, je prava šola.«

Zato verjamem, dragi dijaki, da smo vam kljub mogoče nekaterim luknjam v znanju, dali dobro popotnico za življenje, da boste lahko postali uspešni, odgovorni in predvsem dobri ljudje.

Še preden pa se poslovimo, vam polagam na srce, da vas potrebuje domače okolje, v katerem mogoče ne vidite prihodnosti, toda brez vas je tudi ne bo. Skupaj bomo pa mogoče ustvarili kaj novega, boljšega in privlačnega tudi za nove generacije mladih, na katerih svet stoji že stoletja in tisočletja. Saj…

»Vsak od nas je kaplja v morju,
manjša kot vsi,
če bili bi vsi,
puščavo napojili bi,
vsak od nas zvezda na nebu,
manjša kot vsi,
če bili bi vsi,
temo in mrak pregnali bi.«

Dragi dijaki, spoštovani starši, učitelji, naši podporniki!

Hvala vsem za sodelovanje, zaupanje in potrpežljivost; učili smo se vsi, tudi drug od drugega, predvsem pa izkustveno.

Želim vam vse dobro!

Ravnateljica: Silvija Hajdinjak Prendl

Zapis in fotografije so last šole. Prepovedano jih je deliti in kopirati brez dovoljenja vodstva šole.

Comments are closed.