Madžarski literarni spomeniki od Alp do Jadrana

V četrtek, 1. junija 2023, je Oddelek za madžarski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Mariboru s predstavitvijo trijezičnega zbornika z naslovom Madžarski literarni spomeniki od Alp do Jadrana obeležil 42. obletnico delovanja ter 200-letnico rojstva Sándorja Petőfija. Dogodek je potekal v poslopju nekdanjega minoritskega samostana, kjer se sedaj nahaja Lutkovno gledališče Maribor. Udeležence je pozdravil red. prof. dr. Darko Friš, dekan Filozofske fakultete v Mariboru, govor pa je imela tudi izr. prof. dr. Jutka Rudaš, predstojnica Oddelka za madžarski jezik in književnost.

Omenjenega dogodka so se udeležili tudi dijaki in profesorji Dvojezične srednje šole Lendva, ki so se pridružili tekmovanju Petőfi 200, ki je potekalo ob 200-letnici rojstva Sándorja Petőfija. Našo šolo sta zastopali dve skupini, sestavljeni iz treh dijakov (1. skupina: Lana Bukovec, Lana Magyar in Lana Vučko, 2. skupina: Milán Máté Tóth, Eva Ježovnik in Lucija Kardoš). V kvizu so sicer sodelovale ekipe iz petih univerz in štirih srednjih šol.

Na dogodku je bila predstavljena že omenjena trijezična informativna publikacija, ki predstavlja kraje v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer so se zadrževali znani Madžari, predvsem pisatelji in pesniki.

Mentorici: Anna Dancs in Anita Sekereš.

Comments are closed.