Dan madžarske poezije

11. aprila 2021 praznujemo dan madžarske poezije, ta dan je obenem rojstni dan Attile Józsefa. Dan madžarske poezije se sicer na ta dan praznuje od leta 1964.

Tudi letos so zaradi pandemije koronavirusa praznični dogodki potekali na spletu.

Zavod za kulturo madžarske narodnosti je tako ob dnevu madžarske poezije objavil spletno deklamiranje pesmi z naslovom PREKMURJE DEKLAMIRA »Moja najljubša prekmurska madžarska pesem« (MURAVIDÉK SZAVAL »Legkedvesebb muravidéki versem«). Na ta način so želeli proslaviti tako dan madžarske poezije kot tudi tradicionalno prekmursko madžarsko recitacijsko tekmovanje.

Tudi dijaki Dvojezične srednje šole Lendava (Noemi Njakaš, Barbara Tivadar, Milan Toth in fakultativna dijaka Florian Čondor ter Lara Bogdan) in ena izmed profesoric (Anna Dancs) so poslali videoposnetke, v katerih so delili svojo najljubšo prekmursko madžarsko pesem. Recitirali so pesmi Lajosa Benceja, Judit Zágorec-Csuka in Józsefa Varge.

Videoposnetki so na voljo na YouTube kanalu MNMI od 11. aprila naprej, in sicer na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=lfov7bxBJvE

Comments are closed.