Strah

V ponedeljek, 4. septembra, smo bili dijaki DSŠL deležni prav zanimivega obiska. Obiskala sta nas režiser kratkega slovenskega filma Strah, Dejan Babosek, in Samer Arkawi, begunec iz Sirije, ki je pred dobrim letom dobil azil za bivanje v Sloveniji. Pred samim ogledom filma smo se o tem, česa vse se bojimo in kakšno mnenje imamo o beguncih, pogovarjali s profesorico Sandro Vida, ki nas je pri tem pozorno poslušala in z nami delila tudi svoje mnenje. Nato je sledil ogled omenjenega filma Strah in pogovor o tematiki begunstva z režiserjem in Samerjem. Samer je na kratko predstavil svojo zgodbo, zakaj je moral zapustiti svoj dom ter odgovoril tudi na vprašanja, ki so mu jih dijaki zastavili. Govoril je predvsem o tem, kako je bilo zapustiti dom, zakaj ga je zapustil, zakaj je izbral prav Slovenijo, kako mu je tukaj všeč ipd.

Film in pogovor sta vsem nam pokazala nov zorni kot za razmišljanje o tem perečem problemu, predvsem pa je to bila odlična priložnost, da smo iz prve roke izvedeli zgodbo nekoga, ki je bil primoran zbežati od doma, zapustiti družino in se soočiti s popolnoma novim in neznanim svetom. To nam je dalo možnost, da smo se postavili v njegovo kožo in nehali obsojati.

Tako se spoznavamo med seboj in postajamo strpnejši. Čeprav smo iz različnih kultur in različnih ras, smo vendarle vsi le ljudje, krvavi pod kožo.

Comments are closed.