Promocija zdravja na delovnem mestu

Sobota, 11. 5. 2019, je v šolskem koledarju za srednje šole za šolsko leto 2018/19 določena kot delovni dan oziroma nadomeščanje za petek, 3. 5. 2019. Ta dan smo določili za dan šole, kar pomeni, da je ta v skladu s pravilnikom o šolskem koledarju za dijake pouka prost dan, zaposleni pa smo se osredotočili na zdravje na delovnem mestu in ostale skupne dejavnosti v skladu z LDN in ILDN.

Dan smo začeli z jutranjo vadbo pod vodstvom učiteljice športne vzgoje Mirjane Nađ. Nato smo prisluhnili najprej predavanju nutricistke Tanje Hozjan o zdravi prehrani, obdelali nekaj aktualnih vprašanj na področju prehranjevanja, nato pa smo si pripravili zdravo malico s špinačno-hruškovim napitkom, čičerikinim in ribjim namazom ter z obilo sadja in zelenjave.

Po malici in kratkem odmoru smo krepili avtentičnost in zdravje ob strokovnem predavanju in na delavnicah v izvedbi strokovnjakinje in učiteljice joge in meditacije, vodje joga studia Joga Studio Sadhana, Sneže Vidovič. Izvedli smo nekaj praktičnih dihalnih vaj, vaje za vrat in hrbtenico ter hormonsko ravnovesje in dobro počutje, ki jih lahko izvajamo tudi na delovnem mestu.

Popoldan smo si ogledali proizvodnjo paradižnika v podjetju Lušt, po degustaciji paradižnikov pa smo se odpravili še na degustacijo čokolad v čokoladnico Passero. Spoznali smo zgodbo družinskega podjetja, po končanem ogledu pa so nam postregli tudi z domačo hrano v vinotoču, kjer smo zaključili delovno soboto ob prijetnem druženju.

In kaj smo se ta dan naučili učitelji?

Zdravje je najvišja vrednota, skrb za zdravje pa ni egoizem, temveč odgovornost vseh nas. Dobro počutje na delovnem mestu povečuje zdravje zaposlenih, k temu pa mora prispevati vsak posameznik s stremljenjem k avtentičnosti. »Delo na sebi« ni kliše, temveč edina pot do avtentičnosti. Avtentičnost pa ni popolnost, temveč človekovo naravno stanje. To pomeni, da ni nezmotljiv, je pa zagotovo predan svojemu poslanstvu in osebni rasti. Vsi nosimo »maske«, ki so včasih tudi potrebne in/ali predpisane. Včasih pa je potrebno »masko« tudi odvreči…

Comments are closed.