Praznovanje evropskega dneva jezikov 2021

Letos obeležujemo 20. obletnico praznovanja evropskega dneva jezikov. Njegovo vsakoletno praznovanje, tokrat torej dvajseto, koordinira Evropski center za moderne jezike. V Orehovem gaju se je 22. septembra 2021 odvila osrednja prireditev v Sloveniji, pripravljena v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. Po pozdravnih nagovorih predstavnikov organizatorjev so udeleženci proslave dobili na podlagi prezentacije analize jezikovnih kart 900 slovenskih dijakov vpogled v njihov jezikovni svet. Sledila je podelitev nagrad za najboljše prispevke, objavljene preteklo leto v spletnem pedagoškem forumu.

V okviru teme okrogle mize, posvečene branju knjig v različnih jezikih in izzivom prevajanja, so izkušnje in poglede delili s prisotnimi avtorica knjig za otroke in izvajalka bralne značke v maternem jeziku, publicist in avtor knjige Berem, da se poberem, dijaki Gimnazije Lava v Celju in naša dijakinja Patrizia Pahor, ki je bila tudi javno pred občinstvom razglašena za aktualno slovensko zmagovalko prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores.

V dramsko–prevajalski delavnici so se dijaki preskusili tudi v branju Ostržka v različnih jezikih, prisluhnili zanimivim predstavitvam in ob tem vstopili v čarobni svet prepletanja jezikov, gledališke umetnosti in marsikatere življenjske modrosti.

Prireditve so se udeležili še ostali udeleženci prevajalskega tekmovanja z naše šole.

Comments are closed.