Ogled božičnega filma

Dijaki 1. e-razreda smo si ogledali film A Mom for Christmas, ki govori o deklici, ki je pri treh letih izgubila svojo mamo, oče pa ji ni posvečal pozornosti in jo je zanemarjal. Deklica hrepeni po mami in si zaželi, da bi božič preživela z njo. Želja se ji izpolni, vendar samo za praznike.

Ugotovili smo, kako pomembno je imeti družino, h kateri se vedno lahko zatečeš in ki ti stoji ob strani.

Božič je družinski praznik, zato ga je najlepše preživeti s svojimi najbližjimi.

***

Film Last Christmas je romantična komedija, ki govori o dekletu, katerega življenje je trenutno v razsulu. Spozna fanta, v katerega se zaljubi. Pove mu, da je lanski božič imela operacijo srca in da se od takrat naprej počuti na pol mrtvo. Čez nekaj dni ugotovi, da je ta fant umrl v nesreči in da ima njegovo srce. Fant je bil samo plod njene domišljije.

Dijaki 1. k-razreda smo ugotovili, da film govori o soočanju s strahom, o sprejemanju tragične preteklosti in podoživljanju travmatičnosti.

Film nam je bil všeč, saj je bil zabaven, romantičen, konec nas je presenetil s preobratom.

***

V 2.a-razredu smo si za božični film izbrali A Christmas Wedding Runaway. Zgodba govori o nevesti, ki na svoj poročni dan pobegne in se ponovno zaljubi v svojo staro ljubezen. Na koncu se situacija obrne, saj se nevestin zaročenec poroči z nevestino sestro, pobegla nevesta pa s svojim bivšim fantom. Film se nam je zdel pretirano predvidljiv in premalo dodelan. Priporočamo vam, da si ogledate preverjene klasike npr. Sam doma 1 in 2, Pisma sv. Nikolaju 1 in 2 ali Harry Potter.

Želimo vam prijetne praznike ob gledanju filmov in vse dobro v prihajajočem letu.

Karácsonyi film: A Christmas Wedding Runaway

A 2. a osztályban A Christmas Wedding Runaway c. filmet néztük meg. A történet egy feleségről szól, aki a saját esküvőjének napján elszökik, és beleszeret a régi szerelmébe. A végén a szituáció megfordul, hisz a feleség férje megházasodik a feleségnek a testvérével, a megszökött feleség pedig a volt pasijával. A film nem tartogatott meglepetést számunkra, és kevésbé… Javasoljuk Önöknek, hogy nézzék meg inkább az örök klasszikusokat (pl. a Reszkessetek, betörők! 1 és 2, Harry Potter).

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk Önnek (a film nézés közben is) és sikeres új évet!

***

Dijaki 2. k-razreda smo si zadnji dan tedna dejavnosti pogledali film Božiček 3, ki ima bolj lahkotno vsebino, saj govori o dogajanju na severnem polu, pri Božičkovih doma, kjer je zelo živahno. Gospa Božičkova bo povila svojega prvega otroka, v tovarni igrač gre vse narobe, božični večer je pred vrati, da pa je mera polna, pridejo na obisk še njeni starši, ki seveda ne smejo izvedeti, da je njihov zet Božiček. Družbeno koristno delo v tovarni igrač opravlja zdraharski Jaka Zmrzal, ki si želi le eno, kako se znebiti Božička, prevzeti njegovo mesto in končno dobiti svoj praznik. Kljub temu da je film lahkoten, pa se vsi strinjamo, da ima vseeno neko globlje sporočilo: da se družine ne da ločiti, čeprav bi si to nekateri želeli. Ugotavljamo, da si z gledanjem takih in podobnih filmov lažje pričaramo praznično vzdušje predvsem v krogu družine.

***

Dijaki 2. e-razreda so si ogledali božični film How the Grinch stole Christmas iz leta 2000. Za ta film so se odločili, ker je zanimiv, smešen in napet. Govori o Grinchu, zagrenjenem samotarju, ki sovraži božič in poskuša vsem prebivalcem mesta Whovillage ukrasti vse, kar je povezano s praznovanjem božiča. Grinch se obleče v Božička, svojega psa Maxa preobleče v severnega jelena in se odpravi na svojo misijo, ko mu pot prekriža majhna deklica Lou. Grinch vsem v mestu nagaja, nato pa se spremeni v dobro osebo.
Dijakom je film všeč tudi zato, ker ima srečen konec. Grinchu začne rasti srce, naenkrat začne čutiti toplino, svojemu psu reče, da ga ima rad in tako postane dober. Grinch preživi božič z Lou in njeno družino. V njem se prebudi božični duh.

Simona Hozjan

***

Film iz leta 1984 Na božični večer so dijaki izbrali iz radovednosti. Zgodba govori o skopem londonskem trgovcu, ki se ne zna veseliti božiču in ne čuti sporočilnosti praznika, prav tako ne premore dovolj sočutja do svojih bližnjih in okolice. Nekega večera doživi nenavadne obiske z onostranstva, ki mu v podobi slik in podob iz preteklosti predstavijo njegovo materialistično in brezčutno doživljanje sveta. Starejši gospod se zamisli in doživi celo serijo lekcij, ki ga vodijo do spoznanja, kaj je v življenju pomembno in kaj je pravo bogastvo: biti človek, znati ljubiti, biti sočuten. To je sporočilo pravega božiča.

Film je posnet po literarni predlogi. Charles Dickens je s svojo Božično zgodbo ustvaril enega od božičnih mitov moderne literature in eno od podob Božička.

Mnenje dijakov:
Vsem je bil všeč, tudi tistim, ki ne marajo preveč božičnih filmov, zanimivo je primerjati to različico z novo. Film iz leta 1984 je posnet času primerno, vendar pa zgodba še zmeraj navduši. Tako filmska kot literarna uspešnica vodita do spoznanja, da niso pomembna darila, temveč je pomemben namen in da ima božič globlje sporočilo.

Dora in Doris Koša:
A Karácsonyi ének c. filmnek nagyon szép üzenete van, hiszen bemutatja, mit is jelent igazából a karácsony. A karácsony ugyanis nemcsak az ajándékokról szól, hanem a családról, a szeretetről és arról is, hogy mindent meg kell becsülnünk, amink van, és mindenért hálásnak kell lennünk. Természetesen a segítségre szoruló emberekre is gondolnunk kell.

Mag. Gabriela Zver v imenu 3. a-razreda

***

Dijaki 3. d-razreda smo si ogledali film How Grinch stole Christmas. Za ta film smo se odločili, ker se nam je zdel najbolj zanimiv, saj govori o Grinchu, ki je bil vedno zmerjan zaradi svojega videza, zaradi česar se je odselil na goro Krumpit. Za božič je načrtoval, da bo ukradel vsa darila v mestu. Na koncu koncev se je opravičil za vse svoje potegavščine.

Sporočilo tega filma je, da moramo vsakega sprejeti ne glede na njihovo barvo kože, veroizpoved …

***

V 4. g smo skupni ogled filma sprejeli z mešanimi občutki in se na začetku tedna kar nismo mogli odločiti, katerega naj bi izbrali izmed ponujenih možnosti, ki so prosto dostopne na spletu, zato sem v sredo pobudo prevzela kot razredničarka, ki je izbrala film Christmas Wedding Runaway. Izbrani film je ustrezal kar precej kriterijem: film je novejši, zato ga dijaki najverjetneje še niso videli, hkrati pa prinaša zelo zabavno ljubezensko zgodbo, ki se odvija v času božiča, v krogu širše družine, kar se je zdelo primerno za ta čas. Ker sem učiteljica angleščine, se mi je zdelo to, da ima film na voljo le angleške podnapise, še dodaten bonus, saj bodo dijaki morali uporabiti svoje znanje angleščine in ga tudi razširiti. Dijaki so bili prijetno presenečeni nad izbiro in kljub okoliščinam zadovoljni z zaključkom leta 2020 s sošolci, pa čeprav le na daljavo. Današnji dan je lepo zaključil raznolik teden dejavnosti, ko smo se kljub distanci družili ob božičnih aktivnostih.

Razredničarka Sandra Vida

***

Az 5. g osztály a Karácsony a kastélyban című filmet nézte meg. Azért esett erre a filmre a választásuk, mert az idei év nagyon nehéz volt mindannyiuk számára, és szükségük volt valamire, ami érdekes, vicces, romantikus és mesés. Jó volt kicsit időzniük egy olyan helyen, ahol az álmok valóra válnak és a jó győzedelmeskedik a rossz felett.

Comments are closed.