Obisk predsednice Republike Slovenije in predsednice Madžarske na DSŠ Lendava

V torek, 5. decembra 2023, smo na Dvojezični srednji šoli Lendava gostili predsednico Republike Slovenije, Njeno ekscelenco dr. Natašo Pirc Musar, in predsednico republike Madžarske, Njeno ekscelenco Katalin Novák.

V veliko veselje in čast nam je bilo, da smo lahko gostili predsednici držav tistih dveh narodov, ki na našem dvojezičnem območju živita skupaj v sožitju in slogi.

Predsednicama smo najprej predstavili naše nove pridobitve, nove prostore, ki smo jih zelo potrebovali za kvalitetno in primerno izvajanje pouka, predvsem za naše nove programe. Naša šola je edina dvojezična srednja šola v Sloveniji, v kateri poteka pouk v slovenskem in madžarskem jeziku. Izvajamo 16 različnih programov. V letošnjem šolskem letu obiskuje šolo 309 dijakov. Tako za dijake kot za učitelje je izrednega pomena, da se pouk izvaja v ustreznih, sodobno opremljenih prostorih, saj lahko s tem zagotavljamo dijakom varno in spodbudno učno okolje.

Ob tem visokem obisku smo tako slovesno predali svojemu namenu nove prostore Dvojezične srednje šole Lendava. To sta učilnici, namenjeni za izvajanje strokovnih predmetov v izobraževalnem programu Predšolska vzgoja, sodobno opremljeni frizerski učni salon s 14 učnimi mesti, kuhinja, kjer poteka del praktičnega izobraževanja dijakov nižjega poklicnega izobraževanja, ter kabinet.

Nove prostore so predsednicama predstavili dijaki programa Predšolska vzgoja in programa Frizer. Bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji so predstavili, kako se pripravljajo na različne dejavnosti z otroki, kot npr. pravljične ure, ki jih izvajajo v sodelovanju z Vrtcem Lendava. Bodoče frizerke pa so predsednicama in visokim gostom predstavile, kako se pripravljajo na zaključno nalogo, saj letos na Dvojezični srednji šoli zaključuje šolanje v programu Frizer prva generacija dijakov.

Predsednicama smo predstavili še druge dejavnosti, ki jih izvajajo naši bodoči strojni tehniki, tako je na primer naš šolski robot predsednicama pripravil tople sendviče.

V kratkem slavnostnem programu smo slovesno predali nove prostore, predsednici pa sta skupaj z ravnateljico Silvijo Hajdinjak Prendl zapečatili časovno kapsulo, v katero sta gospe predsednici položili svoje simbolno sporočilo, zanamcem pa smo tudi dijaki in učitelji Dvojezične srednje šole Lendava pustili svoje sporočilo, in sicer Schillerjevo misel »Učenje je prvi korak, življenje šele drugi«, ter misel, ki so jo oblikovali naši dijaki in je postala tudi vodilo dijaške skupnosti naše šole: ZNANJE JE MOČ.

Časovno kapsulo smo položili na častno mesto v avli šole.

Po slovesnosti sta se gospe predsednici še na kratko družili z dijaki in učitelji.

Comments are closed.