Ob mednarodnem mesecu šolskih knjižnic

Nekoliko z zamikom smo tudi v letošnjem šolskem letu obeležili mednarodni mesec šolskih knjižnic. Praznovanje letos poteka pod geslom »Šolska knjižnica – moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja«. V naši šolski knjižnici skupaj soustvarjamo prijetno vzdušje, tukaj smo ustvarjalni in se predajamo domišljiji.

Z dijaki in dijakinjami programa Predšolska vzgoja smo pripravili pravljične urice za otroke iz Vrtca Lendava in učence DOŠ II Lendava. Otrokom iz vrtca so dijakinje prvega letnika odigrale pravljico Veveričina skrivna shramba. Zgodba o veverici, ki si je nabirala hrano za dolgo zimo, ki pa je ni hotela z nikomer deliti, nosi poučno sporočilo, kako lepo je deliti in si pomagati. Otroci so skupaj z dijakinjami tudi zapeli, zaplesali in ustvarjali. Pred slovesom pa so svoje vrečke, ki so jih pred tem pobarvali in porisali, napolnili s sadjem in bonboni, ki jih je nagajiva veverica skrila med knjižne police.

Dijaki in dijakinje drugega letnika so prav tako otrokom iz vrtca odigrali pravljico o zdolgočasenem bobnu. Boben se je namreč nekega dne odločil, da se mu ne ljubi več neprestano bobnati v enakem ritmu, zato preneha igrati. Zgodba nam sporoča, da je za končni uspeh v skupini pomemben vsak posameznik. Če želimo doseči skupni cilj, je včasih skupni interes potrebno postaviti pred lastnega. Vsakdo izmed nas ima namreč v skupini odgovornost ne samo do sebe, ampak tudi do drugih. Dijaki so otroke seznanili z različnimi inštrumenti, ki sestavljajo orkester, nanje so tudi zaigrali. Vsak otrok pa si je ob pomoči dijakov izdelal svoje glasbilo. Seveda smo jih ob pesmi in plesu tudi preizkusili.

Dijakinje tretjega letnika, katerim so pomagali tudi dijaki programa Kemijski in Strojni tehnik, so za učence DOŠ II Lendava pripravile pravljico Vsi za enega, eden za vse o miški Maruši, ki se odpravi v svet. Pravljica govori o prijateljih s posebnostmi in razumevanju le-teh ter izpostavi posameznikove dobre lastnosti. Zgodbica nam sporoča, da naj sledimo svojim sanjam in nikoli ne pozabimo, da smo nekaj posebnega. Tudi zapeli in zaplesali smo, druženje pa nadaljevali s čajanko.

Mednarodna izmenjava knjižnih kazalk – dijaki prvega letnika Gimnazije in programa Ekonomski tehnik pa so pri urah likovne umetnosti ustvarjali knjižne kazalke, ki so si jih izmenjali s partnersko šolo s Portugalske.

Comments are closed.