GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE DV – GASZTRONÓMIAI ÉS SZÁLLODAI SZOLGÁLTATÁS
- Čas trajanja izobraževanja: 3 leta
- Naziv strokovne izobrazbe: gastronom hotelir/gastronomka hotelirka
- Stopnja izobrazbe:
- Izvedba: Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcu, kjer se izvaja praktično usposabljanje z delom.
NAJPOGOSTEJŠA DELA:
- pozna organizacijo dela v kuhinji in pri strežbi ter ponudbo gostinskega obrata
- pozna sestavo jedilnikov in vrste pijač
- pripravi različne vrste jedi, zna postreči gostom in predstavi dnevno ponudbo ter jedilnike za izredne obroke
- natakar sprejme goste in spretno postreže gostom
- kuhar si izmišlja, preizkuša nove recepte in ustvarja okusne jedi
- vzdržuje higieno opreme, naprav in prostorov ter osebno urejenost
- izvaja predpise HACCP in kontrolira kakovost živil in pijač
- v različnih jezikih komunicira s sodelavci in gosti
MOŽNOSTI ZAPOSLITVE
Gastronom hotelir se lahko zaposli v domači gostilni, restavraciji, v hotelu, v manjšem lokalu, v specializirani restavraciji, v okrepčevalnici ali v planinskem domu, v bolnišnici, v vrtcu, domu za starejše občane, v študentski in vojaški kuhinji ter kuhinji v podjetju.
Novo delovno področje je CATERING, kjer lahko kuhar pripravi jedi v svoji kuhinji in jih dostavi naročniku ali ga naročnik povabi na svoj dom ali kak drug kraj, kjer kuhar sproti pripravlja jedi.
NADALJEVANJE ŠOLANJA:
Po uspešno opravljenem zaključenem izpitu lahko dijak nadaljuje šolanje v poklicno – tehničnem izobraževanju, ki traja dve leti in si pridobi naziv Gastronomski tehnik in s tem V. stopnjo izobrazbe.
VPISNI POGOJI:
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
- osnovnošolsko izobraževanje ali
- nižje poklicno izobraževanje ali je pridobil enakovredno izobrazbo po prejšnjih predpisih.
POGOJI ZA NAPREDOVANJE
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika v skladu z izvedbenim kurikulom šole, in so opravili vse interesne dejavnosti in obveznosti praktičnega usposabljanja z delom.
Za dijake z individualnimi učnimi pogodbami je za napredovanje iz drugega v tretji letnik pogoj opravljanje vmesnega preizkusa.
DOKONČANJE IZOBRAŽEVANJA
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami:
- vse splošnoizobraževalne predmete,
- obvezne strokovne module,
- izbirne strokovne module,
- odprti del kurikula, ki ga predpiše šola.
Poleg tega mora opraviti:
- vse interesne dejavnosti,
- obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom,
- zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine ali madžarščine,
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
PREDMETNIK
Oznaka | Programska enota: | Obvezno / izbirno | Skupno število ur | Število kreditnih točk | |||
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
|||||||
P1 | Slovenščina | Obvezno | 213 | 12 | |||
P2 | Madžarščina I, II | Obvezno | 213 | 12 | |||
P3 | Matematika | Obvezno | 213 | 12 | |||
P4 | Tuji jezik | Obvezno | 164 | 9 | |||
P5 | Umetnost | Obvezno | 33 | 2 | |||
P6 | Naravoslovje | Obvezno | 132 | 6 | |||
P7 | Družboslovje | Obvezno | 132 | 6 | |||
P8 | Športna vzgoja | Obvezno | 164 | 7 | |||
Skupaj A | 1264 | 66 | |||||
B – Strokovni moduli |
|||||||
M1 | Osnove v gostinstvu | Obvezno | 287 | 12 | |||
M2 | Komuniciranje in poslovanje | Obvezno | 81 | 4 | |||
M3 | Priprava posameznih skupin jedi | Izbirno | 117 | 6 | |||
M4 | Priprava rednih obrokov | Izbirno | 150 | 8 | |||
M5 | Priprava izrednih obrokov | Izbirno | 108 | 7 | |||
M6 | Postrežba pijač | Izbirno | 67 | 6 | |||
M7 | Postrežba rednih obrokov | Izbirno | 200 | 8 | |||
M8 | Postrežba izrednih obrokov | Izbirno | 108 | 7 | |||
M15 | Peka peciva | Izbirno | 50 | 3 | |||
M17 | Mešane pijače | Izbirno | 30 | 3 | |||
M19 | Dekoracije | Izbirno | 50 | 3 | |||
Skupaj B | 843 | 43 | |||||
Od tega:
C – Praktično izobraževanje v šoli |
|||||||
Praktični pouk | 280 | 12 | |||||
Č – Praktično izobraževanje pri delodajalcu | |||||||
Praktično usposabljanje z delom | 1292 | 53 | |||||
D – Interesne dejavnosti | |||||||
Interesne dejavnosti | 160 | 7 | |||||
E – Odprti kurikulum | |||||||
Odprti kurikulum | 416 | 18 | |||||
Celostni razvoj osebnosti | Izbirno | 30 | 1 | ||||
Higienski minimum in varstvo pri delu | Izbirno | 60 | 3 | ||||
Uporabna informacijska komunikacijska tehnologija | Izbirno | 93 | 4 | ||||
Gastronomija | Izbirno | 65 | 3 | ||||
Gostinsko poslovanje | Izbirno | 102 | 5 | ||||
Psihologija | Izbirno | 33 | 1 | ||||
TJ za potrebe stroke | Izbirno | 33 | 1 | ||||
Zaključni izpit | 2 | ||||||
Skupaj kreditnih točk | 189 KT |