Gasztronómiai és szállodai szolgáltatás

GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE DV – GASZTRONÓMIAI ÉS  SZÁLLODAI SZOLGÁLTATÁS

  • Čas trajanja izobraževanja: 3 leta
  • Naziv strokovne izobrazbe: gastronom hotelir/gastronomka hotelirka
  • Stopnja izobrazbe:
  • Izvedba: Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcu, kjer se izvaja praktično usposabljanje z delom.

NAJPOGOSTEJŠA DELA:

  • pozna organizacijo dela v kuhinji in pri strežbi ter ponudbo gostinskega obrata
  • pozna sestavo jedilnikov in vrste pijač
  • pripravi različne vrste jedi, zna postreči gostom in predstavi dnevno ponudbo ter jedilnike za izredne obroke
  • natakar sprejme goste in spretno postreže gostom
  • kuhar si izmišlja, preizkuša nove recepte in ustvarja okusne jedi
  • vzdržuje higieno opreme, naprav in prostorov ter osebno urejenost
  • izvaja predpise HACCP in kontrolira kakovost živil in pijač
  • v različnih jezikih komunicira s sodelavci in gosti

MOŽNOSTI ZAPOSLITVE

Gastronom hotelir se lahko zaposli v domači gostilni, restavraciji,  v hotelu,  v manjšem lokalu, v specializirani restavraciji,  v okrepčevalnici ali v planinskem domu,  v bolnišnici, v vrtcu, domu za starejše občane, v študentski in vojaški kuhinji ter kuhinji v podjetju.

Novo delovno področje je CATERING, kjer lahko kuhar pripravi jedi v svoji kuhinji in jih dostavi naročniku ali  ga  naročnik povabi na svoj dom ali kak drug kraj, kjer kuhar sproti pripravlja jedi.

NADALJEVANJE ŠOLANJA:

Po uspešno opravljenem zaključenem izpitu lahko dijak nadaljuje šolanje v poklicno – tehničnem izobraževanju, ki traja dve leti in si pridobi naziv Gastronomski tehnik  in s tem V. stopnjo izobrazbe.

VPISNI POGOJI:

V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:

  • osnovnošolsko izobraževanje ali
  • nižje poklicno izobraževanje ali  je pridobil enakovredno izobrazbo po prejšnjih predpisih.

POGOJI ZA NAPREDOVANJE  

V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika v skladu z izvedbenim kurikulom šole, in so opravili vse interesne dejavnosti in obveznosti praktičnega usposabljanja z delom.
Za dijake z individualnimi učnimi pogodbami je za napredovanje iz drugega v tretji letnik pogoj opravljanje vmesnega preizkusa.

DOKONČANJE IZOBRAŽEVANJA

Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami:

  • vse splošnoizobraževalne predmete,
  • obvezne strokovne module,
  • izbirne strokovne module,
  • odprti del kurikula, ki ga predpiše šola.

Poleg tega mora opraviti:

  • vse interesne dejavnosti,
  • obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom,
  • zaključni izpit.

Zaključni izpit obsega:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine ali madžarščine,
  • izdelek oziroma storitev in zagovor.

PREDMETNIK

Oznaka Programska enota: Obvezno / izbirno Skupno število ur Število kreditnih točk
 

A – Splošnoizobraževalni predmeti

P1 Slovenščina Obvezno 213 12
P2 Madžarščina I, II Obvezno 213 12
P3 Matematika Obvezno 213 12
P4 Tuji jezik Obvezno 164 9
P5 Umetnost Obvezno  33 2
P6 Naravoslovje Obvezno  132 6
P7 Družboslovje Obvezno 132 6
P8 Športna vzgoja Obvezno 164 7
Skupaj A   1264 66
 

B – Strokovni moduli

M1 Osnove v gostinstvu Obvezno 287  12
M2 Komuniciranje in poslovanje Obvezno 81  4
M3 Priprava posameznih skupin jedi Izbirno 117  6
M4 Priprava rednih obrokov Izbirno 150   8
 M5 Priprava izrednih obrokov Izbirno 108   7
M6 Postrežba pijač Izbirno 67 6
M7 Postrežba rednih obrokov Izbirno 200 8
M8 Postrežba izrednih obrokov Izbirno 108 7
M15 Peka peciva Izbirno 50 3
M17 Mešane pijače Izbirno 30 3
M19 Dekoracije Izbirno 50 3
Skupaj B   843 43
Od tega:

C – Praktično izobraževanje v šoli

Praktični pouk   280 12
Č – Praktično izobraževanje pri delodajalcu
Praktično usposabljanje z delom   1292 53
D – Interesne dejavnosti
 Interesne dejavnosti   160 7
E – Odprti kurikulum 
 Odprti kurikulum   416 18
Celostni razvoj osebnosti Izbirno 30 1
Higienski minimum in varstvo pri delu Izbirno 60 3
Uporabna informacijska  komunikacijska tehnologija Izbirno 93 4
Gastronomija Izbirno 65 3
Gostinsko poslovanje Izbirno 102 5
Psihologija Izbirno 33 1
TJ za potrebe stroke Izbirno 33 1
Zaključni izpit     2
Skupaj kreditnih točk     189 KT