Fotografski natečaj »Matematika v arhitekturi«

V okviru popularizacije matematike aktiv matematičark DSŠ Lendava v sodelovanju s profesorico likovne vzgoje že tretje leto razpisuje fotografski natečaj izvirnih fotografij z matematično tematiko. Na letošnjem fotografskem natečaju iščemo matematiko v arhitekturi. Ali lahko najdeš matematiko na pročelju obnovljene stavbe sredi mesta, morda v modernem nakupovalnem centru ali pa v stari ograji na vasi? Matematika je povsod okrog nas in nas spremlja v življenju, le odkrijte jo, ujemite v fotografski objektiv trenutek, za katerega menite, da je poseben in ste v njem odkrili matematiko.

1. KDO LAHKO SODELUJE NA NATEČAJU?

Na natečaju lahko sodelujejo vsi dijaki DSŠ Lendava ter učenci s povabljenih OŠ, ki se ljubiteljsko ali profesionalno ukvarjajo s fotografijo. Sodelujejo lahko tudi učitelji sodelujočih šol, vendar se le ti ne bodo potegovali za nagrade.

2. NAČIN ODDAJE FOTOGRAFIJ

Fotografije (vsako posebej) oddajte preko obrazca na spletni strani DSŠ Lendava http://www.dssl.si/matematika (ali v zavihku Dejavnosti – Natečaji) obvezno z ustreznim poimenovanjem fotografije: ime_priimek_naslovfotografije (brez šumnikov).

V spletnem obrazcu pa je potrebno pripisati še naslednje podatke:

 • Ime in priimek avtorja,
 • Razred (oz. pripis – učitelj),
 • Naziv šole,
 • Naslov fotografije,
 • Kraj in datum nastanka posnetka,
 • Kratek komentar o tem, kaj »matematičnega« je na posnetku.

Natečaj bo potekal od 16. 10. 2014 do 15. 12. 2014. Rok za oddajo fotografij je 15. 12. 2014.

3. POGOJI ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ

 • Fotografija mora biti posneta v digitalni obliki v formatu JPG ali JPEG.
 • Fotografija mora imeti izvorno ločljivost minimalno 1600×1200 svetlobnih točk (pixlov).
 • Fotografija mora izražati avtorjev pogled o temi natečaja: »Matematika v arhitekturi«.
  • Vsak udeleženec razpisa lahko sodeluje z največ 3 fotografijami. 

4. AVTORSTVO FOTOGRAFIJ

 • Prijavljeni jamčijo, da so avtorji fotografij.
 • Avtorji dovoljujejo šoli, da oddane fotografije uporablja za nekomercialne namene v svojih materialih (spletna stran, fb, publikacije, koledar) ter za razstavo v šolskih prostorih. Ob uporabi fotografij bo navedeno ime in priimek avtorja, naslov fotografije ter naziv šole, s katere prihaja.

5. IZBOR FOTOGRAFIJ

Izmed vseh poslanih fotografij bo štiričlanska komisija izbrala predvidoma 20 fotografij, ki bodo razstavljene na šoli, 3 najboljše v vsaki kategoriji pa bodo tudi nagrajene. Izbor najboljših fotografij bo potekal 16. 12. 2014 na DSŠ Lendava. Rezultati natečaja bodo objavljeni 22. 12. 2014 na otvoritvi razstave ob dnevu odprtih vrat, na spletni strani šole, na šolskem fb, avtorji izbranih fotografij pa bodo obveščeni po elektronski pošti. V štiričlanski komisiji bodo prispele fotografije izbirali in ocenjevali: Erik Žoldoš (fotograf), Fortuna Lazar (prof. likovne vzgoje na DSŠ Lendava in DOŠ I Lendava), Virág Tadina Bence (učiteljica matematike na DOŠ I Lendava) in Zdenko Temlin (učitelj matematike in ROID na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci). 

6. NAGRADE (za OŠ in SŠ posebej):

1. Bon v vrednosti 40€ za razvijanje fotografij pri DigiFot d.o.o.
2. Bon v vrednosti 30€ za razvijanje fotografij pri DigiFot d.o.o.
3. Bon v vrednosti 20€ za razvijanje fotografij pri DigiFot d.o.o.

7. RAZSTAVA FOTOGRAFIJ

Izbrane fotografije z imeni avtorjev, naslovom fotografije ter z njegovim matematičnim »videnjem« bodo razstavljene ob dnevu odprtih vrat v ponedeljek, 22. 12. 2014, v pritličju DSŠ Lendava.

Koordinatorica natečaja: Helena Antolin Tibaut, prof. mat.
Več informacij:

Comments are closed.