Festival »Romano Čhon«

Člana Romskega akademskega kluba Marcel Baranja in Sandi Horvat sta nam v četrtek, 21.4.2016, predstavila festival »Romano Čhon«, romsko kulturo in problem izobraževanja Romov.

Pogovarjali smo se z Marcelom Baranjo, študentom Fakultete za arhitekturo v Ljubljani in s Sandijem Horvatom.

Kaj je bil namen te delavnice in kaj sta želela predstaviti?
Sandi: Namen letošnjega festivala »Romano Čhon« je bil, da se vrneva v šolske klopi in iz prve roke preneseva dijakom informacije o romski kulturi in Romih, ki smo ljudje kot vsi ostali. Beseda »rom« namreč v romščini pomeni »človek«. Nesmiselno se nama zdi predavati zdolgočasenim strokovnim sodelavcem v veliki predavalnici, ki sedijo tam, zaradi službene dolžnosti. Mislim, da je pri vas na šoli zdaj zadnji trenutek, ko še lahke spremenite svoje predsodke, stereotipe, ki jih imate ali tudi nimate do Romov.

Zakaj je zate pomembno, da kot Rom, sam predstaviš romsko kulturo?
Marcel: Odraščal sem v romskem naselju, kjer sem zelo dobro spoznal romsko kulturo. Torej imam izkušnje, ki jih lahko predam ostalim. Kot izobražen Rom pokažem oz. povem, da je izobrazba pomembna in kako lahko le-ta »razbije« predsodke in prepreči diskriminacijo. Zelo zanimivo je, da večina članov Romskega akademskega kluba prihaja prav iz gimnazijskih klopi.

Si se kdaj sramoval, da si Rom?
Marcel: Ja, seveda. So situacije, ko se sramuješ, da si Rom. Meni se je to zgodilo večkrat. Tudi kot študent arhitekture, sem bil s svojim priimkom zaznamovan. V takih trenutkih se sprašujem: »Zakaj sem ravno jaz Rom?« Moram pa povedati, da sem ponosen Rom. Seveda bi lahko zanikal, da sem Rom, vendar se mi zdi to neumno. Zato sva s Sandijem zelo ponosna na vsakega novega člana Romskega akademskega kluba, najbolj pa, če vidiva, da so ti člani Neromi.

Kaj bi rada sporočila mladim?
Sandi: Ne se bati, bodite drzni, drugačni, naj vas ne bo strah tega, kar ne poznate. Dajte možnost človeku, da ga spoznate, še preden ga obsodite. Ne sekirajte se, smejte se čim več! Bodite to, kar ste!

Romano-Chon

Pripravili: Hana Banfi in Samira Hartmann

Comments are closed.