Erasmus+ Budimpešta (drugi teden)

V nedeljo, 10. 4. 2022, smo se dopoldan odpravili na Trg herojev, kjer smo od koordinatorja prejeli karte za živalski vrt. V živalskem vrtu smo videli mnogo zanimivih živali in se imeli zelo lepo. Po ogledu smo šli na skupno kosilo v restavracijo Paprika.

Ob popoldnevih smo po delu sami raziskovali mesto in si popestrili dneve z različnimi sprehodi in atrakcijami. V torek smo šli nakupovat v nakupovalni center Westend. V sredo popoldan so nas fantje presenetili z »brovniji«. Medtem ko so oni pekli, smo dekleta šla v mesto in v bližnji park, saj je bilo lepo sončno vreme.

V četrtek smo se ponovno odpravili na »team building« v center za bovling. Imeli smo se zelo lepo.

V petek smo imeli dela prost dan, saj je bil na Madžarskem praznik. Opoldne smo se poslovili od profesorja in profesorice in z veseljem sprejeli novo spremljevalko. Nato smo šli na velikonočno tržnico, ki pa je bila čudežno zaprta, čeprav je v programu pisalo drugače. Za tolažbo smo sprejeli skupno odločitev, da si privoščimo orjaške palačinke premera 40 cm, ki jim pa nismo bili kos.

V soboto dopoldan smo se z ladjico odpravili po Donavi na izlet v mesto Szentendre. Tam smo si ogledali staro mestno jedro in številne znamenitosti, na primer cerkve. Po kosilu smo se z vlakom odpravili proti našemu stanovanju, nato pa na večerjo.

Čas mineva prehitro, a se imamo zelo zelo lepo. Pošiljamo vam lepe praznične pozdrave. 🙂

PRAKSA STROJNIKOV

V ponedeljek so naju v podjetju premestili na drug oddelek, in sicer na sestavljanje metrojev. Tam sva spoznala novega mentorja, ki je bil zelo prijazen in zabaven. Po kratkem prejemu navodil nama je razdelil delovno opremo in pripomočke, ki sva jih uporabljala cel teden. Ta dan sva tudi prevzela enega izmed vagonov, ki sva ga nato cel teden popravljala in ga v četrtek tudi dokončala. Mentor naju je profesorjem zelo pohvalil in nama ponudil zaposlitev za nedoločen čas. Po opravljenem delu sva vso opremo in pripomočke vrnila mentorju ter se poslovila od njega. Teden na delovnem mestu je bil zelo zanimiv in pester, za program pa smo poskrbeli sami.

PRAKSA KEMIČARK

V ponedeljek smo začeli z novim delovnim tednom, kemičarke smo opravljale podobno delo kot prvi teden, in sicer kromatografijo. Nina in Pia, ki sta na eni lokaciji, sta v drugem tednu izvajali titracijo z NaOH in hkrati merili pH-raztopine. Kromatografijo sta izvajali z napravami GC, HPLC in TLC. Ukvarjali sta se tudi z destilacijo. Anemari, Staša in Zoja, ki so na drugi lokaciji podjetja SONEAS, pa so merile pH-vrednost, izvajale kromatografijo, refluks, ločevanje z lij ločnikom, pripravljale različne raztopine, in analizirale vzorce.

Comments are closed.