Strokovna ekskurzija v Székesfehérvár 2019

V petek, 18. oktobra 2019, so se dijaki naše šole, ki obiskujejo madžarščino kot materinščino, udeležili strokovne ekskurzije v Székesfehérvár, kjer so obiskali srednjo šolo oz. Gimnazijo Zoltána Kodálya. Gostujoče dijake in profesorice naše šole je sprejel in pozdravil ravnatelj omenjene šole.

Potem jih je šolski pevski zbor presenetil s čudovito predstavo. Zapeli so madžarsko ljudsko pesem Pála Járdányija, ki se je začela s “Hej a Vargáné”, lahko pa so slišali Palestrinovo renesančno pesem “Eno za marmorni kip”, nato je sledila pesem neznanega avtorja Deep River in na koncu so bile izvedene “Moldavske ljudske pesmi”.

Nato je ravnatelj predstavil zgodovino šole. Popoldan so spoznavali znamenitosti mesta Székesfehérvár. Na začetku ogleda so se spominjali dogodkov leta 1956. Dijaki naše in gostiteljske šole so skupaj položili venec pri spomeniku, postavljenemu v spomin na padle iz Székesfehérvára v revoluciji leta 1956.

Nato so obiskali Muzej kralja svetega Štefana in nad ruševinami bazilike kralja Štefana videli pomembne dele zgodovine Madžarov. Potem so se sprehodili po mestu Székesfehérvár. Brezplačno ekskurzijo so dijakom omogočili: Zveza Rákóczi, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost in DSŠ Lendava.

Dijake so spremljale profesorice: Aleksandra Horvat, Laura Horvat in Hermina László; vodja ekskurzije je bila profesorica Anna Dancs.

Comments are closed.