Erasmus+ “Embracing opportunities / Sprejemamo priložnosti” – Braga

V soboto zjutraj, 12. 10. 2019, je proti Portu na Portugalsko v spremstvu profesoric Lučke Bačič in Katarine Ferenc poletelo šest naših dijakov – Laura Feher, Iris Vida, Doroteja Gjerkeš, David Öri, Uroš Zver in Patrik Herženjak.

V okviru Erasmus+ projekta “Sprejemamo priložnosti” bodo v podjetjih tri tedne pridobivali izkušnje na praktičnem usposabljanju ter spoznavali državo.

Skočite na:

 

1. teden

Prihod in ogled

Po prihodu na letališče v Porto smo se odpeljali do mesta Braga, kjer smo se namestili v hotelu. Pred začetkom današnje prakse smo včerajšnjo deževno nedeljo v družbi dijakov iz Kopra in Budimpešte izkoristili za ogled mesta in okolice. Braga je čudovito, tretje največje portugalsko mesto. Bom Jesus in Sameiro pa nudita nanj čudovit pogled.


Predstavitev podjetij

Dijaki so se s koordinatorjem partnerske organizacije Bragamob odpravili na predstavitveni ogled podjetij, kjer bodo opravljali praktično usposabljanje. Strojnike so sprejeli v podjetju Labina, kemike pa v laboratoriju A2 za kmetijstvo in okolje. Predstavniki podjetja so jim razkazali proizvodne prostore podjetja in laboratorij in jih seznanili s potekom prakse ter ostalimi koristnimi informacijami.


1. teden kemiki

Kemiki kot smo že v prejšnji objavi omenili, da opravljamo prakso v laboratoriju A2 – Análises Químicas, ki je del tehnološkega parka. Laboratorij je oddaljen od mesta 16 km. Na prakso nas vsak dan ob 9.30 odpeljejo zaposleni s službenim vozilom, prav tako nas ob 16.30 (najpozneje do 17. ure) pripeljejo nazaj. Med vožnjo izvemo od šoferja marsikaj zanimivega o portugalskem načinu življenja. Za kosilo imamo na voljo eno uro, ki jo preživimo v prijetni restavraciji tehnološkega parka.

V laboratoriju se ukvarjajo predvsem z analizami na področju kmetijstva in okolja. Prvi dan naše prakse so nam predstavili predvsem postopke, ki jih opravljajo, in nas seznanili z varnostjo pri delu. Ob koncu dneva pa smo že pripravljali vzorce prsti. Le-te smo dali sušit skozi noč, saj smo jih naslednji dan uporabili pri nadaljnji analizi. V četrtek in petek smo se osredotočili na zdaj že posušene vzorce prsti, tem vzorcem smo namreč določali pH-vrednost s pomočjo pH-metra in električno prevodnost s pomočjo konduktometra. Poleg analize prsti smo analizirali tudi vodo. V vzorcih vode smo namreč podobno kot pri vzorcih prsti določali pH-vrednost in električno prevodnost. Spoznali smo tudi postopek vakuumske filtracije. S tem postopkom smo namreč prefiltrirali vzorce vode, ki jih bomo uporabljali v nadaljnjih analizah. Pozabavali smo se tudi z mešalnikom, v katerega smo dali drevesno listje, tega pa smo nato zdrobili in dobili droben prah.

Zapisal Uroš Zver


1. teden strojniki

Strojni tehniki delamo v podjetju Labina. Podjetje je moderno in se ukvarja s predelavo aluminija. Proizvajajo polizdelke za svetovna podjetja, kot so Bosch, Audi, Mercedes, Jaguar, Tesla itn. S praktičnim delom začnemo ob 9. uri zjutraj. Pred hotelom nas pobere kombi in nas odpelje do podjetja. Ostali delavci v podjetju začnejo delati ob 8. uri. Ko pridemo v podjetje, se preoblečemo v zaščitno delovno uniformo in se preobujemo v zaščitne delovne čevlje.

Najprej se pogovorimo z našim mentorjem Liandrom o poteku dela, nato začnemo delati. Z njim se pogovarjamo v angleškem jeziku, ki ga dobro obvlada, zato nam ga ni težko razumeti. Naučil nas je osnovne besede v portugalščini, kot so até amanhã (se vidimo jutri), bom Dia (dobro jutro), Olá (zdravo) in podobno.

Prvi teden smo delali na CNC-stroju, ki dela navoje in vrta luknje v aluminijasti nastavek za radio za avto znamke Jaguar. Najprej pregledamo vsak kos, če se je kaj odlomilo. Nato po pet kosov zložimo v stroj, ki ima posebej oblikovano vpenjalno glavo. Preverimo, če smo pravilno vstavili kose in zaženemo stroj. Med delovanjem stroja s pomočjo posebnega orodja povrtamo določene luknje in predamo kose mentorju, da jih pregleda. Nato zložimo kose v poseben zaboj in zaboj odnesemo v drugi stroj, kjer se kosi operejo.

To delamo do 12.30, nato se začne odmor za kosilo, ki traja eno uro. Na kosilo se po bližnjici peš odpravimo do restavracije Lua. Tam imajo pripravljene tri menije, prinesejo tudi pijačo in desert ter na koncu še kavo. Po kosilu se vrnemo v podjetje, kjer nadaljujemo delo. Z delom končamo ob 16. uri. Pred podjetjem nas čaka kombi in nas nato odpelje nazaj do hotela.

Zapisala Doroteja Gjerkeš


Lizbona, Fatima

Po prvem tednu bivanja in opravljanja praktičnega usposabljanja v Bragi smo se v organizaciji partnerske organizacije v soboto, 19. 10. 2019, ob 5. uri z avtobusom odpravili na izlet v Lizbono. Lizbona spada med najlepše prestolnice na svetu. Je najbolj zahodno evropsko glavno mesto ob obali Atlantika. Od Brage je oddaljena 370 km.

Najprej smo se odpravili v najznamenitejšo slaščičarno Pasteis de Belem iz leta 1837, znani po odličnih slaščicah in kavi. Seveda smo morali poskusiti najbolj znano portugalsko slaščico nato. V bližini smo si ogledali cerkev Santa Maria, Torre de Belem ob reki Tejo in spomenik odkritjem portugalske “zlate dobe” z Vascom da Gamo na čelu. Nato smo se odpravili v center mesta, ki je zelo slikovit z ozkimi in strmimi ulicami, po katerih pelje znameniti rumeni tramvaj. Impozantna sta tudi dva mostova, to sta Most 25. aprila in Most Vasco da Gama, dolg celo 17,2 km.

V mestu je sproščeno vzdušje, zato ni bilo težko najti primernega lokala za odlično kosilo z obvezno sladico in kavo. Po krajšem samostojnem odkrivanju mesta smo se počasi odpravili proti Bragi, še prej pa smo se ustavili v Fatimi, znanem romarskem središču.


Viana do Castelo

V nedeljo, 20. 10. 2019, smo se po zajtrku odpeljali na sever Portugalske, v mesto Viana do Castelo. Skozi mesto teče reka Limia, ki se izliva v Atlantik, kar je lepo vidno z vzpetine nad mestom, kjer se nahaja znamenita cerkev. Povzpeli smo se na stolp cerkve in uživali v lepem razgledu. Nato smo se odpravili v mesto in proti atlantski obali, kjer je več znamenitih plaž za surfanje. Ustavili smo se v Viana beach centru, se podali do morja, uživali v hoji po pesku in v oceanu, pogumneži pa so se podali v atlantske valove.

2. teden

2. teden kemiki

Kemiki smo tako kot prejšnji teden s prakso začeli ob 9.30. Ta teden smo spoznali oz. ponovili mnogo postopkov, nekatere izmed teh smo že omenili v prejšnji objavi – to so priprava vzorcev prsti za sušenje in nato nadaljnja analiza. Ponovili smo tudi proces vakuumskega filtriranja in določanje pH-vrednosti ter električne prevodnosti.

Opravljali smo tudi druge postopke – npr. tehtanje na analizni in precizni tehtnici. Ta postopek smo opravljali vsakodnevno in proti koncu tedna smo postali že pravi mojstri. Natehtane vzorce smo nato uporabili pri nadaljnji analizi, in sicer pri ugotavljanju vsebnosti mineralov in hranilnih snovi. To smo ugotavljali tako, da smo vzorce prenesli v velike plastične epruvete, v katere smo dodali dušikovo kislino, in jih nato položili v aparaturo, podobno mikrovalovni pečici, v kateri se je vzorec pod visokim tlakom in temperaturo zaradi dušikove kisline razgradil tako, da je ostal smo raztopljen prozoren vzorec v tekočem stanju. Nato smo uporabili nam že znan postopek, in sicer kvantitativni prenos tekočine iz velikih epruvet v bučke; pri tem smo morali biti zelo previdni, da smo res prenesli ves vzorec, bučke pa smo nato napolnili z destilirano vodo do meniskusa. Postopek s tem še ni bil končan, ta razredčen vzorec smo namreč nato prenesli v 10 ml epruvete, jih zaprli in dali naprej za nadaljnjo analizo.

S prakso smo vsak dan končali ob 16.30, domov smo se vozili z dijaki iz Trbovelj in Hrvaške.


2. teden strojniki

Od zadnjega javljanja strojnih tehnikov se ni nič spremenilo. Delamo enako kot prej. Preverjamo napake na aluminijskem nastavku za radio, potem v CNC-stroj zlagamo po pet nastavkov, da stroj zvrta luknje in naredi navoje, nato s pomočjo kompresorja izpihamo emulzijo iz izvrtin in na koncu ročno povrtamo luknje. Nato preložimo kose v drugo škatlo in jih damo v stroj, da jih opere. Ta teden smo se naučili tudi, kako se zamenja sveder in kako se očisti CNC-stroj.

Ta teden smo bolje spoznali sodelavce s pomočjo mentorja, ki za razliko od ostalih obvlada angleščino. Med sabo smo se sporazumevali tako, da nam je mentor prevajal enkrat iz portugalščine v angleščino, nato pa obratno. Zelo nam je všeč, da so nas lepo sprejeli in da nam pomagajo.

Kot smo že omenili, imamo kosilo v restavraciji Lua, nedaleč od podjetja. Vsak dan imamo na izbiro tri menije, vendar je priloga vedno enaka, tako da se bomo nekaj časa po vrnitvi raje izogibali pomfriju in rižu. Smo se pa ta teden bolj potrudili s fotografijami in videi.


Ekskurzija v Porto

Po drugem tednu bivanja in opravljanja praktičnega usposabljanja v Bragi smo se v soboto, 26. 10. 2019, ob 9.30 skupaj z vodičem iz partnerske organizacije Braga Mob z vlakom odpravili na izlet v Porto. Porto je drugo največje mesto na Portugalskem in po mnenju mnogih tudi najlepše, saj spada tudi na Unescov seznam svetovne dediščine; od Brage je oddaljeno približno eno uro z vlakom.

Po slabi uri vožnje z vlakom smo prispeli na največje postajališče v Portu, in sicer na železniško postajo São Bento, ki slovi kot ena najlepših v Evropi. Na notranjih stenah vhodne hale so na značilnih ploščicah naslikani prizori iz vsakdanjega življenja in bitk. Nasploh je za mesto Porto in tudi Brago značilno, da imajo stene prekrite s poslikanimi ploščicami.

Nato smo se sprehodili po mestu in si ogledali nekatere znamenitosti. Mesto Porto je znano po vinu portovec, ki so ga po reki Duoro prevažali v lesenih čolnih. S stolpa Clérigos – to je največja zgradba v Portu – smo imeli lep razgled na celotno mesto, prav tako na Trg svobode – Liberdade. Pot skozi mesto nas je peljala do znamenitega mostu Luís I. Po prečkanju mostu nismo bili več v samem mestu Portu, ampak v mestu Vila Nova de Gaia. Tukaj smo v restavraciji Barris Do Douro imeli kosilo.

Po kosilu smo se zapeljali s čolni po reki Duoro, s katere smo lahko videli celotno območje Porta in znameniti dvonadstropni most Luis I. Naša naslednja postojanka je bila Espaço Porto Cruz, trgovina z znanim vinom portovec, kjer smo imeli tudi degustacijo in možnost nakupa.

Potem smo se odpravili na železniško postajo. Na poti do tja smo si ogledali še katedralo, ki je ena najstarejših znamenitosti tega mesta. Okoli 17.45 smo se odpravili nazaj proti Bragi in našemu hotelu.

3. teden

3. teden kemiki

Zadnji teden glede dela ni bil preveč zabaven, saj smo delali samo tri dni, a nič novega. Vendar kljub temu lahko omenimo nekaj postopkov, ki so izstopali. Najprej velja omeniti presejevanje posušene zemlje, pri čemer gre za ugotavljanje vsebnosti mineralov in hranilnih snovi. Pri drugem postopku smo tehtali na analizni in precizni tehtnici ter določali pH-vrednost in električno prevodnost v vzorcih vode in prsti.

Glede naše prakse velja omeniti tudi, da smo vsi prejeli lepe in vzpodbudne ocene s strani našega mentorja, le-ta je bil še posebej zadovoljen z našim znanjem angleškega jezika in našo natančnostjo, ki jo je še posebej izpostavil. Povedal je tudi, da smo zelo pridni in če bi prišli iskat službo k njim, bi on še posebej izpostavil naš trud in zavzetnost.

Zadnji dan prakse smo se vsem zelo lepo zahvalili in jim tudi predali manjše darilo s spominčki in promocijskimi letaki iz Slovenije. Nad darilom so bili zelo navdušeni, magnet, ki smo jim ga podarili, so takoj dali na hladilnik, prav tako so bili navdušeni nad letaki Prekmurja, saj so jih posebej privabile terme s termalno vodo, ki jih sami nimajo. Zagotovili so nam (malo v šali, malo pa za res), da nas bodo prišli obiskat.

V treh tednih smo se marsikaj naučili oziroma ponovili. Ta praksa nam je vsem pokazala nov pogled na našo stroko. Le-to pa ne bi bilo mogoče brez vseh zaposlenih v laboratoriju A2, ki so nam vedno pomagali, tudi če smo jih kaj tudi večkrat vprašali. Zelo smo jim hvaležni, da so nam dali možnost preizkusiti se v nečem novem.


3. teden strojniki

Zadnji dnevi prakse strojnih tehnikov so minili zelo hitro. Začeli smo delati vsak na svojem stroju. Iris je delala za strojem, ki dela izvrtine za radijski nastavek. Patrik je delal za strojem, kjer se kosi operejo in posušijo. Doroteja pa je delala na CNC-stroju, ki dela luknje in navoje v nosilce za strešni prtljažnik. Vmes smo se zamenjali na strojih, tako da smo se vsi naučili delati na vseh treh strojih. Delo na CNC-strojih je podobno, zato nismo imeli težav.

Na CNC-stroju, ki izvrtava luknje v nosilce, poteka delo podobno kot na CNC-stroju za radijske nastavke. Pregledamo nosilec, potem ga – če ni poškodovan – vpnemo v posebej oblikovano vpenjalno glavo. Najprej vpnemo kos v desno držalo in vklopimo stroj, po končanem delu pa kos vpnemo v levo držalo. Na desni strani stroj izvrta dve luknji na vrhu nosilca, na levi strani pa izvrta luknjo na sredini nosilca. Stroj dela približno eno minuto, za razliko od CNC-stroja za radijske nastavke, kjer poteka vrtanje lukenj štiri minute. Ko stroj zaključi z delom, se vrata avtomatsko odprejo; kos vzamemo iz stroja, drugega pa vpnemo. Nato s pomočjo kompresorja izpihamo emulzijo in jih zložimo v škatle.

Zadnji dan smo se poslovili od mentorja in sodelavcev. Zahvalili smo se, jim izročili darilo ter promocijske letake iz naših krajev in se fotografirali z njimi. Sodelavec nam je napisal in zaželel srečno pot.


Obisk galerije in ogled tekme

Med tednom smo po praksi večkrat šli v sam center Brage, kjer smo si lahko ogledali zanimive kulturne in umetniške prizore. Ogledali smo si tudi mednarodno razstavo fotografij in vizualne umetnosti modernega sloga v muzeju Image Museum What Now?

V ponedeljek zvečer smo se odpravili na ogled nogometne tekme med Brago in Santa Claro. Tekmo smo si ogledali na stadionu Municipal v Bragi, ki sprejme čez 30 tisoč gledalcev; najbolj zanimiv je zato, ker je zgrajen v skalo. Zmagala je domača ekipa, in sicer z rezultatom 2 : 0.


Podelitev potrdil in odhod domov

Naše bivanje v Bragi se je po treh tednih zaključilo. V četrtek, 31.10. 2019, smo začeli počasi pakirati. Naredili smo še zadnje fotografije in nakupili spominčke.

Koordinatorji iz partnerske organizacije Bragamob so nas, dijake iz Kopra, Ajdovščine in Irske odpeljali na večerjo v Vilo Verde, kjer so nam pripravili  krajšo svečanost. Po izrečenih pohvalnih besedah so nam podelili potrdila o Erasmus+ mobilnosti in nam podarili torto v obliki slovenske in irske zastave. Vsi smo bili prijetno presenečeni. Tudi mi smo se jim zahvalili za odlično organizacijo in gostoljubnost na vsakem koraku.

V petek smo odleteli proti domu z letališča v Porto ob 15.30. Let smo imeli predviden ob 18.25, vendar je prišlo do zamude letala za uro in pol. V zgodnjih jutranjih urah smo pristali na Dunaju, kjer nas je pričakal kombi in nas odpeljal do Lendave. Tam so nas pričakali starši.

Naučili smo se in spoznali marsikaj novega,  tako glede opravljanja prakse v podjetju in laboratoriju kot glede Portugalske, njene kulture in navad.

Bila je res lepa izkušnja, zato polni vtisov mobilnost priporočamo vsem dijakom.

Comments are closed.