Razstava Človeka nikar… aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo

Na DSŠ Lendava smo danes odprli pričujočo razstavo Muzeja slovenske policije Človeka nikar… aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo, ki nas spominja in opominja na dogodke ne tako davne zgodovine Slovencev, slovenske države, naše domovine.

Hrepenenje Slovencev po samostojnosti je zorelo počasi, skozi stoletja… In pred štiriindvajsetimi leti so se uresničile zgodovinske sanje mnogih naših predhodnikov o samostojni državi Sloveniji. Slovenija je razglasila svojo samostojnost 25. junija 1991. Svoj govor ob tej priložnosti je takratni predsednik predsedstva SRS Milan Kučan zaključil z besedami, ki so postale legendarne: “Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.” Prevladal je občutek ponosa, samozavesti in velike enotnosti. Vendar je že nekaj dni po tem plebiscitno, skoraj 90-odstotno odločitev državljanov za neodvisno Slovenijo, bilo treba ubraniti še z orožjem, da je domovina lahko postala tudi država. Vojna je Slovence povezala kot nič do tedaj in žal tudi nič po njej, prinesla je samostojnost, priložnost in upanje.

Odnos do domovine in države je temelj, na katerem gradimo družbo, njeno duhovno in materialno blaginjo in naloga šole je tudi, da vzgaja mladino v duhu patriotizma/domoljublja, da bi mladi rodovi spoštovali svojo državo in ljubili svojo domovino.

Brez domovini zavezanih ljudi namreč danes ne bi imeli svoje države in mnogi so zanjo žrtvovali tudi svoje življenje.

Tem ljudem in pomembnim dogodkom iz časov nastajanja slovenske države in slovenske osamosvojitvene vojne je posvečena ta razstava; pomembni dogodki so potekali tudi v okolici Lendave in tudi o teh priča ta razstava.

Hvala Policijskemu veteranskemu društvu SEVER za Pomurje, Muzeju slovenske policije in komorni zasedbi Policijskega orkestra da so nam omogočili vpogled v ta del slovenske zgodovine in popestrili dan s prireditvijo.

Comments are closed.