Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Dan pred letošnjim Prešernovim dnem, 7. februarja 2023, smo se na Dvojezični srednji šoli Lendava poklonili slovenski kulturi z ogledom dokumentarnega filma o pokojnem pesniku Milanu Vincetiču in kvizom o filmu. Dijaki, ki so bili najuspešnejši pri reševanju kviza, so prejeli knjižno nagrado, in sicer zbirko še neizdanih pesmi Milana Vincetiča z naslovom Postile (knjižne nagrade je prejelo 15 dijakov iz različnih programov in letnikov). V kulturnem programu so sodelovali dijaki 2. a-razreda Alida Kiara Abraham, György Buda Kepe in David Dawa Pratnekar pod mentorskim vodstvom prof. Anne Dancs in Štefana Kardoša.

Dokumentarni film o Milanu Vincetiču prikazuje pesnikovo raznoliko besedno ustvarjalnost in njegov človeški obraz (o njem govorijo sorodniki, prijatelji in literarni sopotniki, filmsko pripoved o njem pa s tematskimi vprašanji zaokrožuje novinarka Ksenija Horvat).

V knjigi Postile so zbrane doslej neobjavljene pesmi Milana Vincetiča iz zgodnjega ustvarjalnega obdobja in iz literarne zapuščine. Vincetičevo pesniško besedo spremlja govorica likovnih podob akad. slikarjev Aleksandra Červeka in Mirka Rajnarja; knjigo zaključuje celovita bibliografija Vincetičevih del in spremna beseda Francija Justa o njegovem besednem ustvarjanju.

Comments are closed.