Poučno predavanje o Sándorju Petőfiju

V ponedeljek, 8. 5. 2023, je našo šolo obiskal madžarski pesnik, literarni kritik, prevajalec, polonist in urednik Gábor Zsille. Ob 200. obletnici rojstva Sándorja Petőfija, enega največjih madžarskih pesnikov, revolucionarjev in narodnih herojev, je imel zabavno literarno predavanje z naslovom Petőfi – drugače: kar je izostalo iz učbenikov. Udeleženci predavanja so bili dijaki, ki se učijo madžarščino kot materinščino, učitelji madžarskega jezika ter tisti učitelji in dijaki, ki jih Petőfi zanima.

Vsi Madžari poznajo Petőfija, ga citirajo, videvajo njegove kipe in imena na tablah z imeni ulic, toda kaj sploh vemo o človeku, ki se skriva za to kultno osebnostjo? Kaj je rad počel, ko ni pisal, katera je bila njegova najljubša hrana, je pil alkohol? Odgovori na vsa ta in podobna vprašanja so bili razkriti v okviru nenavadne »književne ure«.

Ponedeljkov program je bil realiziran ob podpori Kulturne agencije Petőfi iz Budimpešte, Zavoda za kulturo madžarske narodnosti iz Lendave in Dvojezične srednje šole Lendava.

Comments are closed.