Po petih letih smo spet ločevali peno od valov

V sredo, 23. septembra 2015, smo dijaki 3.a-, 4.a- in 4.b- razreda gimnazije izvedli projektni dan Ločil bom peno od valov. V osredju projektnega dne je bilo srečanje s pisateljem Ferijem Lainščkom na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Lep sončen dan pa so izkoristili tudi mladi raziskovalci iz biologije, kemije in fizike. Pridružili so se nam tudi mladi prevajalci v madžarščino in vztrajni oblikovalci facebook profilov ter vedno zaželeni dokumentatorji časa, prostora in dogodkov – fotografi in snemalci.

Dan smo začeli z ogledom beltinskega gradu in muzeja lekarništva v njem ter cerkve sv. Ladislava in grobnice Zichyjevih v njej. Ogled je popestril s svojo zanimivo zgodovinsko razlago gospod Sepeši, zdravnik v pokoju, sicer pa raziskovalec zgodovine Beltincev in pobudnik ter ustanovitelj lekarniškega muzeja.

Dan smo osredotočili na Otok ljubezni v Ižakovcih, kjer nam je padla v vodo zaradi prenizkega vodostaja vožnja z brodom preko reke Mure na štajersko stran, smo pa zato na njem obsedeli, se »martinčkali« in kramljali s pisateljem Ferijem Lainščkom o njegovem romanu Ločil bom peno od valov, ki je letos maturitetni roman in ki je (naključje?) izšel na ta dan pred 12. leti, torej 23. septembra 2003. Ogledali smo si büjraški in tkalski muzej ter mlin na Muri.

Prazne želodce smo si napolnili z okusno malico, ki smo si jo delno sami pripravili: na odprtem ognjišču smo si »pajali« kruh, uživali smo v divjačinskem narezku Turistične kmetije Lovrenčec- Podlipje, se posladkali s krapci gostišča Lovski dom ter mafini in pereci, ki so jih spekle dijakinje.

Dan smo kljub slabi vremenski napovedi končali v lepem, sončnem vremenu v Dvorcu Rakičan, kjer smo uživali v parku stoletnih dreves, predvsem pa občudovali dobrikave konje.

Bil je prvi jesenski dan.

Comments are closed.