DSŠ Lendava je dobila v dar transilvanska vrata

Ob prisotnosti vseh sodelujočih šol iz Karpatske kotline, ki že leta sodelujejo v skupnem projektu, smo od šole Mika Székelya iz Sepsiszentgyörgya 29. 9. 2015 prejeli posebno darilo: transilvanska vrata, ki bodo za vedno krasila naše dvorišče.

Pred kratkim kulturnim programom so zbrane pozdravili in nagovorili: ravnateljica Dvojezične srednje šole Lendava, Silvija Hajdinjak Prendl, namestnik ravnateljice šole Mika Székelya iz Sepsiszentgyörgya, Miklós Kubánda, ter v imenu predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodnostne skupnost, Ferenca Horvátha, Sibila Sabo.

V kulturnem programu so poleg dijakov Dvojezične srednje šole Lendava nastopili še dijaki iz Sepsiszentgyörgya in Beregszásza.

Vrata simbolizirajo kraj prehoda med dvema stanjema, dvema svetovoma, znanim in neznanim, svetlobo in temo, bogastvom in revščino. Vrata se odpirajo v skrivnost, vendar imajo dinamično, psihološko vrednost: ne le označujejo prehod, marveč vabijo, pozivajo k temu, naj se prestopi. Gre za povabilo na potovanje proti onostranstvu. V simboličnem pomenu nas vrata najpogosteje vabijo k prehodu iz posvetnega v sveto. Tako vlogo imajo portali katedral in mest, japonski toriji itd.

Podarjena transilvanska vrata s svojo ornamentiko predstavljajo svet, ki ima korenine v verovanju starega kitajskega ljudstva ter drugih osrednjih azijskih ljudstev. Vrata lahko srečujemo na osi od Pekinga do Madžarske, torej na razdalji 1.000 kilometrov, medtem ko severno in južno od te osi čemu takemu ne moremo biti priče. Zahodna Evropa te zanimivosti ne pozna. Danes prestavljajo transilvanska vrata v kolektivni zavesti podobo madžarske narodne identitete.

Krasijo pa jih tudi zanimivi napisi, kot so:

  • Naj te ob prihodu pričaka mir, ob odhodu pa pospremi blagoslòv!
  • Če prihajaš z dobrimi nameni, smeš vstopiti, sicer izberi drugo pot.
  • Lastnik vrat je prisrčen gostitelj, ki pa zlobne ljudi pričaka z gorjačo.
  • Popotnik, obišči nas, če te bo sem zanesla pot. Če imaš dober namen, te bo pričakala prijazna dobrodošlica.
  • Popotnik, če se boš utrudil na poti življenja, z zaupanjem vstopi skozi vrata, in če imaš dober namen, boš prisrčno sprejet.

 

Na vratih naše šole piše: NA SVETU SMO ZATO, DA BI BILI V NJEM NEKJE DOMA.

Prireditev se je končala s simbolično gesto: prisotni so z dvignjenima rokama v paru in v gosjem redu poustvarili poleg podarjenih še živa vrata, skozi katera so se sprehodili tako dijaki kot profesorji in gostje.

Zapisala: mag. Gabriela Zver

Comments are closed.