Obisk Sejma sodobne medicine v Gornji Radgoni

7. aprila 2017 so dijaki programov Gimnazije, Ekonomskega in Strojnega tehnika 2. letnika obiskali Sejem sodobne medicine v Gornji Radgoni. Skupino dijakov in njihove učitelje (B. Laj, S. Režonja, G. Zver) so pri vhodu pričakali predstavniki slovenske vojske, ki so predstavili svoje dejavnosti, povabili dijake, naj se udeležijo katerega od njihovih taborov, jim demonstrirali vlogo pri reševanju ranjenih vojakov, civilnega prebivalstva – ne le v času vojne, temveč tudi v času elementarnih nesreč, epidemij ipd. Nato so si dijaki v manjših skupinah ogledali stojnice in razstavne prostore razstavljalcev.

Vsebinski poudarki sejma MEDICAL 2017 so bili na inovacijah in novih tehnologijah v zdravstvu (bionski človek!), celostni obravnavi pacienta, sodobni rehabilitaciji ter proaktivni skrbi za zdravje na delovnem mestu. Posebna pozornost je bila posvečena tudi ozaveščanju o zdravemu načinu življenja v vseh življenjskih obdobjih in dolgoživi družbi.

Mnenja dijakov, obiskovalcev sejma:

Sejem mi je bil všeč. Nisem vedela, kaj naj pričakujem, saj se je naš razred takšnega sejma udeležil prvič. Razstavljalci  so pripravili različne stojnice in vsak si je ogledal, kar si je želel. Najbolj mi je bila všeč vožnja z vojaškim reševalnim vozilom. Med drugim sem preizkusila tudi posteljo, ki je namenjena paraplegikom. Ta se mi je zdela zelo koristna in uporabna. Njeno delovanje so mi tudi posebej razložili. Menim, da bi se dijaki program Gimnazija lahko večkrat udeležil takšnih sejmov.

— Lea Halas

Sejem v Gornji Radgoni mi je bil všeč, saj sem dobila veliko novih informacij o zdravstvu in zdravju. Mislila sem, da bo dolgočasno, ampak je bilo ravno nasprotno. Najbolj zanimivo mi je bilo, ko smo se lahko peljali z valukom, z vojaškim vozilom. Veliko novega sem izvedela tudi o slovenski vojski in kako odreagirati, ko se vojak poškoduje, saj so nam zaigrali situacijo. V sejmu smo lahko preizkusili veliko zdravih jedi, kar mi je bilo zelo všeč. Imela sem se zelo lepo.

— Alison Zver

Sejem mi je bil kar všeč. Sem pa pričakovala večjo in bolj zanimivo izbiro. Dokaj hitro smo pogledali vse stojnice. Nekaj jih je bilo prav zanimivih in so pritegnile mojo pozornost. Z nekaj sošolkami smo šle do avtobusa, kjer so nam določili krvno skupino. Ta postaja mi je bila zelo všeč. Tudi v hali A je bilo kar nekaj zanimivih postaj, npr. postaja, kjer so ti izmerili očesno dioptrijo. Zelo mi je bilo všeč, da so predstavili tudi nekaj novejših oz. slovenskih izumov na področju medicine in zdravstva. Nekoliko me je presenetila predstavitev vojske na začetku, ker je bila nekoliko iz konteksta mojih pričakovanj. Predstavitev oskrbovanja ranjenca na terenu mi je bila všeč, vendar pa ne to, da so nas vabili v vojsko ipd. Niso mi bile ravno všeč postaje v hali B, ker so bile čisto nasprotje predstavitev v hali A. Obiska sejma vsekakor ne obžalujem, vendar ni izpolnil vseh mojih pričakovanj.

— Anja Ftičar

Sejem Medical mi je bil zelo všeč. Najprej zato, ker me zanima skrb za zdravje in vse, kar je z njim povezano. Drugič pa zato, ker mi je bilo všeč tudi, da so nam bili strokovni delavci na sejmu na voljo za kakršno koli vprašanje in nasvet. Številni razstavljalci so bili zanimivi, prijazni, odprti ter pripravljeni svetovati. Pričakovala sem jih več. Mogoče je manjkalo nekaj delavnic z nasveti za zdravo življenje.

Prvič sem preizkusila merjenje očesne dioptrije pri stojnici očesnega centra Vidim, kar me je tudi najbolj pritegnilo, saj sem želela izvedeti svojo dioptrijo. Končno pa sem tudi izvedela svojo krvno skupino. Testiranje krvnih skupin je izvajal UKC Maribor na avtobusu za odvzem krvi na terenu. Za naprej si želim, da bi bilo na sejmu več razstavljalcev oz. malo razširjena ponudba. Drugače pa je sejem zadovoljil moja pričakovanja.

— Anita Grah,  2.a

Kaj sem pričakovala?
Pričakovala sem, da bom spoznala novosti na področju medicine in jih morda tudi sama preizkusila.

Kaj me je presenetilo?
Presenetilo me je, da samo imeli možnost dati kri in izvedeti svojo krvno skupino.

Kaj sem testirala, kupila, preizkusila ali dobila?
Kupila sem domače medenjake in bio čokolado, dobila ogromno poučnih revij, letakov, zloženk in preizkusila domačo gibanico.

Kaj je pritegnilo mojo pozornost?
Mojo pozornost so pritegnile stojnice z bio izdelki, nisem pričakovala, da jih bo toliko, bila sem pozitivno presenečena. Najbolj so me razveselile stojnice z domačo, bio hrano.

Sem kaj posebnega opazila?
Opazila sem, da so

veliko stojnic namenili opozarjanju, poučevanju o sladkorni bolezni in o njej imeli celo pogovor s posebno gostjo (Deso Muck), kar me je zelo razveselilo, saj tudi eden izmed mojih družinskih članov trpi za to boleznijo in želim o njej izvedeti čim več.

— Lucija Štihec

Zapisala in zbrala mnenja dijakov: mag. Gabriela Zver

Comments are closed.