Nagradna ekskurzija 2024

19. in 20. aprila 2024 so se dijaki naše šole, ki so bili uspešni na različnih madžarskih tekmovanjih, udeležili dvodnevnega izleta, ki ga je organiziral Zavod za kulturo madžarske narodnosti. Cilj letošnjega izleta je bil Alföld (Velika madžarska nižina).

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju znamenitosti Szegeda. Najprej so si ogledali votivno cerkev in trg Dóm, ki se razprostira okrog nje. Morda najbolj znano stavbo v mestu so si ogledali od znotraj, povzpeli pa so se tudi na razgledno ploščad in enega od stolpov. Obisku cerkve je sledil ogled samega mesta, med drugim so se sprehodili do glavne stavbe Univerze v Szegedu in do obeh sinagog. Nekaj ​​časa so preživeli tudi na bregovih Tise, kjer so več izvedeli o veliki poplavi v Szegedu leta 1879, zaradi katere je bilo mesto skoraj popolnoma uničeno in kasneje z mednarodno pomočjo obnovljeno. Sprehodili so se tudi do najlepše stavbe madžarske secesije, čudovite palače Reök. Njihova zadnja postaja je bil Muzej Ferenca Móra, ki obiskovalce skozi vse leto sprejema z občasnimi in stalnimi razstavami, posebnimi programi in dogodki.

Naslednji dan so se zapeljali v Ópusztaszer. Obiskali so Nacionalni zgodovinski spominski park, njihov glavni cilj pa je bil ogled panoramske slike Árpáda Fesztyja z naslovom Prihod Madžarov. Ogled mojstrovine je za vse zagotovo bilo posebno doživetje. Nato so se sprehodili po muzeju na prostem, si ogledali razstave v spominskem parku, jurte in nomadski park. Ob koncu obiska so položili venec h kipu hunskega kralja Attile. Na poti domov so se z avtobusom zapeljali še v Budimpešto in si med vožnjo po budimskem nabrežju ogledali glavno mesto države.
Domov so se vrnili utrujeni, a polni doživetij, v upanju, da bodo lahko tudi naslednje leto skupaj kam odpotovali.

Dijake naše šole je spremljala profesorica madžarščine Anna Dancs.

Fotografiral: Teodor Tot

Comments are closed.