Mednarodna izmenjava “The power of minorities”

V četrtek, 21. 9. 2023, so se dijaki 2. a- in 3. a-razreda odpravili na mednarodno izmenjavo v sklopu projekta Erasmus+ “The power of minorities”, ki poteka na Koroškem v kraju Plešivec (Tanzenberg). Gimnazijci naše šole so tako dobili priložnost spoznati mlade iz Avstrije (Celovec), Srbije (Novi Sad) in Italije (Trst), ki prav tako živijo na narodnostno mešanem območju. Prvi dan, v petek, so sodelovali v različnih spoznavnih igrah.

V soboto, 23. 9. 2023, so se dijaki razdelili v mešane mednarodne skupine in se dogovorili za ime in logotip ekipe. Mednarodno mešane skupine bodo v času izmenjave Erasmus sodelovale na različnih delavnicah, ki spodbujajo medkulturno razumevanje, razvoj veščin in ustvarjalnosti, krepijo povezanost med udeleženci ter skrbijo za čistočo in obroke.

Po kosilu smo se odpravil na krajši pohod po poteh koroških Slovenk in Slovencev. Nato pa so bile še predstavitve posameznih držav, manjšin in šol. Dijaki naše šole so uspešno predstavili Slovenijo, Lendavo, madžarsko skupnost na narodnostno mešanem območju v Pomurju in Dvojezično srednjo šolo Lendava.

V nedeljo, 24. 9. 2023, smo se z avtobusom odpravili proti Šentprimožu, kjer smo se najprej udeležili svete maše. Nato smo se sprehodili do tamkajšnjega kulturnega doma, kjer nam je bilo predstavljeno slovensko kulturno delovanje na avstrijskem Koroškem s strani Slovenskega prosvetnega društva Danica. V popoldanskem času smo se odpravili proti Celovcu. Tam smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se udeležili jubilejnega koncerta »Symphonia lucis« v Domu glasbe. Koncert so popestrili nastopi različnih vokalnih skupin, solistov in simfoničnega orkestra.

V ponedeljek, 25. 9. 2023, so se nam pridružili dijaki iz Raven na Koroškem. Skupaj smo preživeli poučen in kreativen dopoldan, ki je bil bogato obarvan z različnimi tematskimi sklopi: volitve v Evropski uniji, Europeada, delovanje Društva mladih na Koroškem, aktivno državljanstvo itn. Popoldan smo se poslovili od naših gostov, nato ustvarjali z akvarelnimi barvami v okviru delavnice, ki jo je izvajala umetnica Melina Kummer-Reichmann. Dan smo zaključili s plesom in petjem v sklopu kulturnega večera.

V torek, 26. 9. 2023, smo si ogledali Slovensko gimnazijo v Celovcu, nato smo poslušali predavanje o radiu in časopisu slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Popoldne smo se potepali po Celovcu ter poskusili najboljši kebab v mestu. Naporen dan smo zaključili s prijetnim druženjem v našem “domu”.

V sredo, 27. 9. 2023, smo se poslovili od našega »doma« v Tanzenbergu in se odpravili proti Trstu. Na poti smo se ustavili v Ankaranu, kjer smo imeli obilno kosilo. Prijeten sončen dan smo izkoristili za skok v morje in kratek sprehod po čudovitem Piranu. Proti večeru smo prispeli v Trst, kjer smo preživeli zadnja 2 dneva izmenjave Erasmus+.

V četrtek, 28. 9. 2023, smo odkrivali mesto Trst. Najprej smo se udeležili predstavitve Mladike, ki je ena od založb slovenske narodne skupnosti v Italiji s sedežem v Trstu. Nato je sledil ogled samega mesta pod vodstvom dijakov iz Italije. Popoldne smo si ogledali še Rižarno. V tej veliki stavbi pri Sv. Soboti (San Sabba) so najprej luščili riž, leta 1943 pa so jo nacisti spremenili v koncentracijsko taborišče. Po večerji smo se udeleženci izmenjave še zadnjič družili.

V petek, 29. 9. 2023, smo se odpravili na šolo Liceo Scientifico – Znanstveni licej France Prešeren. Po ogledu šole nas je nagovorila Tatjana Rojc, predstavnica slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Kasneje nam je ravnateljica šole predstavila položaj slovenske manjšine na narodnostno mešanem območju v Italiji. Po skupni evalvaciji programa Erasmus+ »The power of minorities« sta sledila zaključek in težko slovo, obogateno z novimi spoznanji in dragocenimi prijateljstvi, ki smo jih sklenili v času izmenjave. Čakala nas je le še pot do Lendave.

Comments are closed.