Kaj govoriš?

V projektnem tednu nas je obiskalo veliko zanimivih gostov, med njimi tudi ekipa romske oddaje ˝So vakeres?˝ (Kaj govoriš?). Člani novinarskega krožka smo bili zelo veseli, da so nam romski novinarji predstavili celoten potek nastajanja oddaje. Na začetku skupnega druženja smo bili vsi nekoliko sramežljivi, vendar smo se kar hitro sprostili. Tema pogovora je temeljila na položaju Romov v svetu. Glavna novinarja in napovedovalca v oddaji, Monika Sandreli in Vinko Cener, sta izpostavila problem obsojanja Romov. Mediji namreč velikokrat govorijo le z uradnimi osebami, po realnem stanju pa ne povprašajo Romov. Na koncu smo se razšli z nasmehom na obrazu in večjim spoštovanjem do Romov. Pogovarjali smo se z novinarko Moniko Sandreli, ki je voditeljica oddaje ˝So vakeres˝ (Kaj govoriš?) ter urednica romskega radia Romic.

INTERVJU

Kako in kje nastaja oddaja, ki ste nam jo predstavili?
Oddaja ˝So vakeres?˝ se predvaja na prvem programu RTV- Slovenija, vsaka dva tedna in traja petnajst minut. Celotna oddaja se montira in pripravlja na dopisništvu v Murski Soboti že osem let. Nastala je zaradi zakona, ki nam omogoča, da imamo na RTV-ju Romi možnost, da pripravljamo oddajo v svojem jeziku. Na RTV -Slovenija sta dve romski oddaji, ena je radijska Naše poti, ki je tedenska in oddaja ˝So vakeres?˝.

Kaj je vaše poslanstvo v tej oddaji?
V oddaji ˝So vakeres?˝ se trudimo, da informiramo, izobražujemo ter ohranjamo romski jezik. Dopisnike imamo iz cele Slovenije (na Dolenjskem in v Ljubljani), trije romski novinarji pa smo v Prekmurju.

O čem predvsem poročate v tej oddaji?
Z oddajo želimo informirati in izobraževati. Govorimo o vseh aktualnih stvareh, ki so povezane z romsko tematiko. Predstavljamo se v pravi luči, saj smo tudi sami pripadniki romske skupnosti in poznamo romski jezik ter naše običaje. Tako nam je lažje pristopati k Romom. Po drugi strani pa želimo s to oddajo premagati stereotipe oziroma predsodke o Romih.

Ali pri nastajanju oddaje in v prispevkih vključite tudi tiste, ki niso pripadniki romske skupnosti?
Pri nastajanju oddaje sodelujejo tudi pripadniki večinskega prebivalstva s katerimi dobro sodelujemo. Ekipa je zelo zanesljiva in odgovorna, tako, da po mojem mnenju pripravljamo zelo dobre oddaje. Enako velja za nastajanje prispevkov, vendar imajo odločilno vlogo Romi.

Pripravili: Lucija Štihec in Anita Grah, 1. a-razred

Comments are closed.