Fotografski natečaj »Geometrija v naravi«

geografija-v-naravi

V okviru popularizacije matematike aktiv matematičark DSŠ Lendava že četrtič razpisuje fotografski natečaj izvirnih fotografij z matematično tematiko. Na letošnjem fotografskem natečaju iščemo geometrijo v naravi. Matematika je povsod okrog nas in nas spremlja v življenju, le odkrijte jo, ujemite v fotografski objektiv trenutek, za katerega menite, da je poseben in ste v njem odkrili matematiko.

1. KDO LAHKO SODELUJE NA NATEČAJU?

Na natečaju lahko sodelujejo srednješolci in osnovnošolci s povabljenih šol, ki se ljubiteljsko ali profesionalno ukvarjajo s fotografijo. Sodelujejo lahko tudi učitelji sodelujočih šol, vendar se le ti ne bodo potegovali za nagrade.

2. NAČIN ODDAJE FOTOGRAFIJ

Fotografije (vsako posebej) oddajte preko obrazca na spletni strani DSŠ Lendava obvezno z ustreznim poimenovanjem fotografije: ime_priimek_naslovfotografije (brez šumnikov).

V spletnem obrazcu je pa potrebno pripisati še naslednje podatke:

 • Ime in priimek avtorja,
 • razred (oz. pripis – učitelj),
 • naziv šole,
 • naslov fotografije,
 • kraj in datum nastanka posnetka,
 • kratek komentar o tem, kaj »matematičnega« je na posnetku.

Natečaj bo potekal od 15. 10. 2016 do 30. 11. 2016. Podaljšan rok za oddajo fotografij je 11. 12. 2016.

3. POGOJI ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ

 • Fotografija mora biti posneta v digitalni obliki v formatu JPG ali JPEG.
 • Fotografija mora imeti izvorno ločljivost minimalno 1600×1200 svetlobnih točk (pixlov)
 • Fotografija mora izražati avtorjev pogled o temi natečaja: »Geometrija v naravi«.
 • Vsak udeleženec razpisa lahko sodeluje z največ 3 fotografijami.

4. AVTORSTVO FOTOGRAFIJ

 • Prijavljeni jamčijo, da so avtorji fotografij.
 • Avtorji dovoljujejo šoli, da oddane fotografije uporablja za nekomercialne namene v svojih materialih (spletna stran, fb, publikacije, koledar) ter za razstavo v šolskih prostorih. Ob uporabi fotografij bo navedeno ime in priimek avtorja.

5. IZBOR FOTOGRAFIJ

Izmed vseh poslanih fotografij bo tričlanska komisija izbrala predvidoma 15 fotografij, ki bodo razstavljene na šoli, 6 najboljših pa bo tudi nagrajenih. Izbor najboljših fotografij bo potekal v ponedeljek, 5. 12. 2016, na DSŠ Lendava. Rezultati natečaja bodo objavljeni v četrtek, 22. 12. 2016, na otvoritvi razstave ob dnevu odprtih vrat, na spletni strani šole, na šolskem fb, avtorji izbranih fotografij pa bodo obveščeni po elektronski pošti. V tričlanski komisiji bodo prispele fotografije izbirali in ocenjevali: Erik Žoldoš (fotograf), Fortuna Lazar (prof. likovne vzgoje na DSŠ Lendava in DOŠ I Lendava) in Virág Bence Tadina (učiteljica matematike na DOŠ I Lendava).

6. NAGRADE (za OŠ in SŠ posebej):

 1. Bon v vrednosti 40€ pri Digifot
 2. Bon v vrednosti 30€ pri Digifot
 3. Bon v vrednosti 20€ pri Digifot

7. RAZSTAVA FOTOGRAFIJ

Izbrane fotografije z imeni avtorjev in naslovom fotografije ter z njegovim matematičnim »videnjem« bodo razstavljene od četrtka, 22. 12. 2016, v pritličju DSŠ Lendava.

Koordinatorica natečaja: Helena Antolin Tibaut, prof. mat.
Več informacij:

Comments are closed.