Festival inovativnosti in ustvarjalnosti 2019

V okviru praznovanja 100-letnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom smo se z dijaki DSŠ Lendava udeležili Festivala inovativnosti in ustvarjalnosti v organizaciji Območne enote ZRSŠ Murska Sobota, ki je potekal dopoldne 6. 6. 2019 na ploščadi pred gradom in v Mestnem parku v Murski Soboti.

V programu so sodelovali pomurski vzgojno-izobraževalni zavodi. Naša šola je bila povabljena, kot vse druge šole, da sodeluje s stojnico ali s sodelovanjem na literarnem natečaju, z zborovskim nastopom ali z likovnimi izdelki. Dijakom smo ponudili možnost literarnega ustvarjanja. Precej dijakov se je odzvalo, izbrali smo štiri najboljše, ki so se izkazali do te mere, da so bili prispevki vseh štirih izbrani med najboljše literarne prispevke festivala.

Z literarnimi prispevki so sodelovali: Isabel Nagy, Matevž Kramar (obema mentorica Lijana Hanc Krapec), Lara Lebar in Ines Herženjak (obema mentorica mag. Gabriela Zver).

Izdelki so objavljeni tudi v najnovejši številki šolskega glasila Lapsus. V tej številki pa lahko preberete več kot 10 drugih zelo dobrih in zanimivih razmišljanj dijakov. Pisali so o tem, kako se počutijo kot prebivalci Prekmurja (na šoli imamo dijake, ki so se k nam vpisali iz dvojezičnih in iz enojezičnih šol, zato na šoli slišimo lendavščino kot mestno govorico, kot tudi različice prekmurščine, govori pa se seveda tudi madžarsko), opazovali so besedišče mladih in starejših Prekmurcev in prav Lendavčanov, se spomnili kakšnega običaja, primerjali način življenja nekoč in danes.

Šolsko glasilo si lahko ogledate tukaj: https://www.dssl.si/solski-casopis/.

Zapisala mag. Gabriela Zver

Comments are closed.