Erasmus+ “Segamo čez meje” – Braga 2023

Prvi dnevi v Bragi

Po dolgi poti prispeli na mobilnost v Bragi. Prvi dnevi minili z ogledi in odkrivanjem zanimivosti v mestu in okolici. Dijaki so se vceraj spoznali s podjetji, danes pa že vsi opravljajo praktično izobraževanje.

1. teden

Program mobilnosti v projektu Erasmus+ »Segamo čes meje« se je za nas začel 2. aprila, ko smo z Dunaja prispeli z letalom v Porto. S kombiji so nas pobrali na letališču ter nas pripeljali do hotela Residentical v Bragi v centru mesta, kjer smo nastanjeni ves čas bivanja Bragi. Vsi skupaj smo se isti večer odpravili na večerjo v mladinski center. Naslednji dan smo šli z drugimi dijaki – tudi s skupino dijakov iz Zreč – na prvi izlet, kjer smo si ogledali dve znamenitosti Brage, svetišči Sameiro in Bom Jesus do Monte. V torek smo prvič obiskali podjetja, kjer opravljamo praktično usposabljanje, v sredo in četrtek pa smo že pričeli z delom. Dekleta delamo v podjetju Labminho, in sicer v dveh izmenah, dve zjutraj, dve pa popoldne. V tem podjetju, kjer testirajo vodo, smo se naučili meriti pH, delati z Turbidimetrom ter preverjati klor v vodi. Fantje pa delajo v podjetju A2, kjer analizirajo. Naučili so se ločevati pesek, glino in mulj.

Strojni tehniki smo prvi teden bili seznanjeni z delovnim časom ter z delom, ki nas čaka v podjetju. Naslednji dan smo imeli predstavitev podjetja. Takrat smo se naučili, kaj v podjetju Labina izdelujejo ter smo pomagali našemu mentorju opravljati popravila na strojih in pomagali v produkciji kosov na CNC-strojih. Zadnji delovni dan v tednu pa smo opravljali vzdrževanje strojev s tem, da smo dotakali hidravlično in mazilno olje v stroje.

V petek smo imeli organiziran izlet z ostalimi dijaki v Viana do Castelo, kjer smo si ogledali cerkev, od koder je zelo lep razgled na morje, in obiskali plažo, kjer smo se malo ohladili. V soboto pa smo obiskali Porto in Vila Nova de Gaia, kjer smo imeli vodeni ogled mesta. Ogledali smo si najvišjo točko Porta, katedralo in se sprehodili čez most na drugo stran, kjer smo imeli skupno kosilo in ogled z ladjico. V nedeljo pa smo imeli prosto, zato smo si ogledali še okolico Brage.

2. teden

Drugi teden v Bragi se je začel praznično, saj je bila velika noč, ki je tukaj zelo pomemben praznik. V ponedeljek smo imeli prost dan, zato smo se spočili, se sprehodili po mestu in se družili. Ker smo dekleta (Eva, Maja, Ana Marija in Annabella) dobila še dodaten prosti dan, smo se odpravila v Braga Parque, največji nakupovalni center v Bragi, kjer smo se malo razvajala in se obdarila z majhnimi darilci. Ostale dni smo pripravnice opravljale prakso v podjetju Labminho, kjer smo pipetirale različne kisline, izvajale analizo pitne in odpadne vode ter naredile tudi mikrobiološko analizo vode. Filip, Milan in Tilen so v podjetju A2 tehtali prst in spremljali njeno analizo.

V soboto, 15. 4. 2023, smo z drugimi dijaki (iz Zreč in Celja ter z dijaki iz Turčije) organizirano obiskali glavno mesto Lizbono v spremstvu profesorjev Lučke Bačič, Daniela Bernada in Sandre Sabo. V Lizboni smo si najprej ogledali nekaj znamenitosti: katedrale, stolp Torre de Belém, ki je prvotno bil zasnovan kot svetilnik, kasneje pa je postal obrambna trdnjava, ter sodoben spomenik zlati dobi odkritij. Nato smo se odpravili na drugo stran mesta, kjer smo imeli čas za kosilo in pohajkovanje po mestu. Po poti domov smo se ustavili še v Fatimi, kjer smo si ogledali cerkev in v restavraciji pojedli večerjo. Domov smo se vrnili pozno zvečer.

3. teden

Tretji teden smo v laboratoriju opravljali podobna dela kot teden prej, ugotavljali smo vsebnost mineralov in hranilnih snovi v prsti ter analizirali pitno, bazensko in odpadno vodo. Mentorji so nas za naše delo pohvalili že med opravljanjem prakse, še posebej pa na koncu in nam zaželeli srečno pot domov.

Po praksi smo imeli proste popoldneve, zato smo jih izkoristili za raziskovanje mesta in nakupovanje spominčkov. V petek smo bili povabljeni na skupno kosilo, kjer smo se družili z ostalimi dijaki, ki so v tem terminu zaključevali svojo mobilnost, ter nam podelili certifikate. V soboto smo šli skupaj še na zadnje kosilo. Med čakanjem na prevoz do letališča smo si privoščili kavo in sladoled v mestnem središču. S kombiji so nas odpeljali do letališča v Portu, kjer smo se potem vkrcali na letalo za Dunaj in se odpravili na dolgo pot proti domu. Prispeli smo zgodaj zjutraj v nedeljo.

Na Erasmus mobilnosti smo spoznali veliko novih ljudi, njihovo kulturo in mesta ter se tudi med sabo bolje spoznali. Vsem, ki imajo možnost za Erasmus mobilnost, priporočamo, da jo izkoristijo, saj je bilo nepozabno.

– Zapisala Eva Čiček

Zadnji teden smo strojniki že pogrešali dom, a to nas ni oviralo pri delu, ki ga je bilo veliko.

Prvi in drugi dan v tednu smo izboljševali naše spretnosti varjenja z elektrodo. V naslednjih dveh dneh pa smo na aluminijaste avtomobilske dele nameščali tekoče tesnilo z magnetnimi lastnostmi, dele smo potem dali v magnetni stroj za raztezanje tesnila in na koncu v pečico, da se je tesnilo strdilo.

V četrtek smo se zahvalili mentorju in se poslovili. Deležni smo bili pohvalnih besed, saj smo v celoti uresničili njihova pričakovanja. Pridobili smo veliko izkušenj, zato vsem priporočamo, da prihodnje leto sodelujejo v programu Erasmus.

– Zapisal David Küplen

Comments are closed.