Erasmus+ Braga, Portugalska 2021

2. teden

Drugi teden v Bragi smo opravljali prakso. Strojni tehniki so jo opravljali v treh različnih podjetjih. Timotej in David sta v podjetju Anainox ovijala jeklene profile na žice in sestavljala nosilce za garaže. Miha je v podjetju Geometric Figures Lda izdeloval in popravljal kalupe za litje plastike in kovin. Patrik pa je v podjetju Sifinox rezal cevi na tračni žagi ter jih glede na njihov profil razporejal na stelaže. Vsi štirje kemijski tehniki (Eva, Domen, Luka in Luka) so opravljali prakso v podjetju Labminho, kjer so analizirali pitno in odpadno vodo ter določali njeno kakovost.

Med vikendom smo se skupaj s Poljaki podali na celodnevna izleta. V soboto smo si ogledali največje portugalsko romarsko svetišče v Fatimi ter prelepo mesto Aveiro, ki so portugalske Benetke, nato pa se osvežili v Atlantiku v kraju Costa Nova. V nedeljo pa smo se z vlakom zapeljali do mesta Porto, ki je drugo največje mesto na Portugalskem. Po sprehodu čez kulturno in arhitekturno bogato mesto ter kosilu smo se zapeljali z ladjo po reki Douro, nato pa še degustirali znano vino Portovec.

V ponedeljek smo se polni novih znanj in lepih doživetij vrnili domov v poznih nočnih urah.

1. teden

Program Erasmus se je za nas začel 21. junija, ko smo z Dunaja prispeli z letalom v Porto. Z letališča smo se pripeljali v hotel, se namestili in večerjali v restavraciji Vianna. Naslednji dan smo si ogledali podjetja, v katerih poteka praksa, ogledali smo si naša delovna mesta. Po ogledu podjetij smo raziskovali po Bragi, poskusili smo odlično kavo in znano sladico Nato. Tretji dan je bil za nas prvi delovni dan oziroma prvi dan prakse. Delo ni preveč naporno, saj so ljudje tukaj precej sproščeni. Četrti dan smo se odpravili na izlet na Bom Jesus v  Bragi, Sameiro in v staro mestno jedro Brage. Peti dan smo imeli prost dan in vsak se je sam odločil, kaj bo počel. Večina se nas je odločila za nakupe v trgovskem centru. Šesti dan smo skupaj s Primorci obiskali Guimaraes. V nedeljo smo si skupaj z Italijani in Bolgari ogledali mesto Viana do Castelo in se osvežili v Atlantiku.


V ponedeljek bodo naši štirje kemiki in štirje strojniki 4. letnikov odpotovali v Brago na Portugalsko na praktično usposabljanje v okviru programa Erasmus+. Po dveh odpovedih zaradi epidemioloških razmer bodo v tretje z velikim veseljem in polni pričakovanj izkoristili dano priložnost. Srečno!

Lučka Bačič, koordinatorka Erasmus+

Comments are closed.