Dijaki piaristične gimnazije iz Budimpešte na obisku v Lendavi

DSŠ Lendava je 7. in 8. maja 2015 v okviru programa Határtalanil – Brez meja gostila dijake in profesorje piaristične gimnazije iz Budimpešte. Program Határtalanul podpira obiskovanje zamejskih izobraževalnih ustanov in sodelovanje strokovnih šol z zamejskimi šolami. Tokrat so v programu sodelovali dijaki in dijakinje 2. a-razreda, kjer so se spoznavali z dijaki madžarske gimnazije, se spoprijateljili, spoznavali različnosti in skupne točke dijaškega življenja na obeh šolah.

Prvi večer je bila predstavitev pesniške zbirke Petra Pala, na kateri sta sodelovala dijak-avtor in pisatelj, pesnik, literarni zgodovinar, dr. Lajos Bence.

Ob tem so se gostje spoznali tudi z značilnostmi Lendave (župnijska cerkev sv. Katarine, Gledališka in koncertna dvorana, sinagoga, Center Bánffy, kapela sv. Trojice), ogledali pa so si tudi razstave na lendavskem gradu. Tekom dneva so odšli tudi po poteh Janeza Aquille in si ogledali cerkev v Turnišču, Martjancih in rotundo na Selu.

Življenje slovenskih Madžarov je gostom predstavil predsednik PMSNS, Ferenc Horváth, kulturno življenje pa direktorica ZKMN, Lili Kepe Kocon.

Drugi dan gostovanja so se gostujoči dijaki pomerili z našimi dijaki v malem nogometu. Po slovesu so gostujoči dijaki obiskali še nekatere druge zanimivosti Slovenije.

Comments are closed.