Dan za umetnost in KIZ

Z dijaki 1. d, 1. k in 4. g smo se po predstavitveni uri v šolski knjižnici odpravili v Mursko Soboto, kjer smo si najprej ogledali Pokrajinsko in študijsko knjižnico, nato pa Pomurski muzej, ki se nahaja v prostorih soboškega gradu.

V Pokrajinski knjižnici nam je Andrej Pavlič, ki skrbi za domoznansko zbirko, poleg splošnih informacij predstavil samo knjižnico, postavitev gradiva, ogledali smo si tudi, kje se nahajajo posamezni oddelki knjižnice. Kot zanimivost nam je pokazal tudi najstarejšo knjigo, ki jo hranijo v tamkajšnji knjižnici, to je Dalmatinov prevod Biblije iz leta 1584. Najstarejša knjiga v prekmurščini, napisana s črkami madžarske abecede, ki jo hranijo, je iz leta 1754, njen prireditelj je Štefan Küzmič, natisnjena pa je bila v mestecu Halle.

Sledil je obisk Pomurskega muzeja, kjer nas je sprejela višja kustodinja Mateja Huber, ki nas je popeljala po stalni razstavi z naslovom Ljudje ob Muri, na kateri so razstavljene izjemne arheološke najdbe, ki prikazujejo smrt in verovanja v prazgodovinskih skupnostih, Pomurje v času rimskega imperija ter slovansko poselitev. Predstavljeni sta verska podobo prostora, ki ga zaznamujejo katoličani, protestanti in Židi, ter cerkvena umetnosti od romanike do 20. stol.

Comments are closed.