Blišč in beda blagovnih znamk

Čeprav včasih menimo, da znane blagovne znamke proizvajajo svoje izdelke zelo kvalitetno in pod kvalificiranimi pogoji, vedno ni tako. Udobje, ki nam ga ponujajo znana podjetja, imajo svojo ceno. O tej zanimivi in poučni temi nam je govorila tudi profesorica Vesna Šašić Göntér. Dijaki 1. g-razreda, so se ob pričetku delavnice posedli vsak pred svoj računalnik, nato pa jih je profesorica razdelila v skupine po tri. Vsaka skupina je na majhnem listku dobila ime priznane blagovne znamke in o njej so morali raziskati več manjših podrobnosti. Dijaki so začudeno odkrivali, da je za svetovno priznanimi imeni, ki jih promovirajo zvezdniki, tudi temna stran. V sencah bleščečih imen, kot so H&M, Apple in Zara, trpi na tisoče lačnih otrok, ki vsak dan trdo delajo za drobiž. Na koncu delavnice je z nami govoril Damijan Forjanič, dijak 1. g-razreda.

INTERVJU

Kaj ste počeli v tej delavnici?
Pogovarjali smo se o svetovno znanih blagovnih znamkah, kje je njihov sedež in pod kakšnimi pogoji se proizvajajo njihovi izdelki. Uro smo pričeli tako, da smo se razdelili v skupine, nato pa je vsaka skupina posamično raziskovala različno blagovno znamko.

Ali te je presenetilo, pod kakšnimi pogoji tako znane blagovne znamke proizvajajo svoje izdelke?
Da, me je kar presenetilo. Sam nisem nikoli pretirano razmišljal o tem kako so proizvedene moje obleke in mobitel, večinoma sem izjemno skeptičen le pri kupovanju hrane.

Ali tudi sam kupuješ izdelke priznanih blagovnih znamk, ki ste jih bolj podrobno spoznavali?
Da, tudi sam imam izdelek znamke Apple (Iphone), veliko oblek kupujem v H&M in v Zari. Nisem pa pričakoval, da bomo med raziskovanjem prišli do takšnih zaključkov, zato bom odslej veliko bolj pozoren na izvor kupljenih izdelkov.

Kaj si pričakoval od tega projektnega tedna?
Nisem pričakoval, da se bomo tako poglobili v določene teme, vendar sem zelo zadovoljen z organizacijo. Presenečen sem tudi, da nas je obiskalo toliko zanimivih gostov. Menim, da je zelo pomembno, da o teh temah govorimo na glas in da se jih zavedamo.

Pripravili: Lucija Štihec in Anita Grah, 1. a-razred

Comments are closed.