Dnevi zdravega načina življenja

1. ŠPORTNI DAN (10.10.2011)

Športni dan smo organizirali za dijake v naslednjih aktivnostih:

  • NOGOMET za dijake, ki je potekal na šolskem igrišču kot tekmovanje med razredi
  • ODBOJKA za dijakinje se je igrala v šolski telovadnici, prav tako  kot tekmovanje med razredi
  • POHOD za vse ostale dijake, ki je potekal od šole, po nasipu Ledava do Benice in nazaj in trajal je cca 3 ure.

Posamezne športne aktivnosti so spremljali učitelji. Športnega dneva se je udeležilo 89 dijakov.

 

2. in 3. PROJEKTNI DAN (11. in 12.10.2011)

Za dijake smo organizirali dva projektna dneva, ki sta potekala na šoli, v okviru medpredmetnih povezav. Tema projektnih dni je bila zdrava prehrana. Dijaki so delali v skupinah ali  v  dvojicah. V  razredu je bilo istočasno tudi več učiteljev različnih predmetov, ki so se med  obravnavanjem tematike  iz svojega  predmeta, ki ga  poučujejo, tudi medsebojno dopolnjevali. Dijaki so na ta način pridobivali predvsem uporabno znanje.
Dijaki so izdelali večjezični slo-mad-ang-nem slovar,  predstavitve v power pointu, plakate, napisali smo tudi pesem v nemškem jeziku, vse na temo zdravega načina življenja, zdrave prehrane, delovnih sredstev in pripomočkov v kuhinji ter  ekoloških izdelkov.
Na  prvem  projektnem  dnevu je sodelovalo 75, na drugem pa 78 dijakov.

 

4. KOLESARJENJE NA EKO KMETIJO (13.10.2011)

Dijaki so se v spremstvu učiteljev  s kolesi odpeljali na EKO kmetijo Ferenčak,  izpred šole, mimo Petišovec  v Mursko šumo.  Kolesarili smo približno 25 km v obe smeri.
Ogledali smo si EKO kmetijo, ki se ukvarja z ekološkim  kmetijstvom.  Ekološko kmetijstvo  je posebna oblika pridelave, ki poudarja gospodarjenje v sožitju z naravo. Kmetovanje poteka znotraj eko sistema  reke Mure in  obsega 230 ha ornega zemljišča ter 80 ha pašnikov. Poleg pridobivanja pridelkov gre tudi za vzdrževanje kulture krajine in simbioze, saj se na področju zadržujejo številne redke živali, žuželke….  Na kmetiji  pridelujejo večino žita kot  so pšenica, oves, rž, ječmen, pira, proso,  ajda, koruza,  detelja, grah…
V času našega obiska smo si lahko ogledali posevke oljne ogrščice, mrtvico Murišo  ter na pašnikih sivo panonsko govedo in bivole.
Kolesarjenja se je udeležilo 58 dijakov. 23 dijakov, ki se kolesarjenja ni udeležilo pa  je le-to nadomestilo  v soboto, 19.11.2011 s Pohodom proti zasvojenosti. Pohod je potekal  po lendavskih in dolgovaških goricah.

 

5. Pohod po Lendavskih goricah, 20.3.2012

Za dijake in učitelje partnerskih šol  iz Radenec, ter iz Monoštra in Sárvárja iz Madžarske smo organizirali pohod po Lendavskih goricah. Sodelovalo je 29  dijakov naše šole, vse skupaj pa 83udeležencev. Dijaki so bili mešano uvrščeni  skupine. Trasa pohoda je potekala po goricah mimo točk, kot so grad,  Sv. Trojica, Piramida, kjer so dijaki uporabili kompas in izpolnjevali učne liste, ter tako na ta način spoznavali  zgodovinske in geografske značilnosti Lendave.  Dolžina pohoda je bila 7,5 km, trajal pa je cca 3 ure.

 

6. Priprava zdravih napitkov in namazov, 21.3.2012

48 dijakov  naše šole,  programa Strojni tehnik in različnih poklicnih  programov se je v sodelovanju s podjetjem Sodexo najprej udeležilo predavanja o zdravem prehranjevanju ter o pomenu uživanja zdravih namazov in napitkov. Nato so se razdelili  v skupine in s pomočjo  predstavnice podjetja Sodexo pripravljali  različne napitke, kjer so uporabili sadje in jogurt ter namaze   iz skute in raznih zelišč. Po končanem delu so v jedilnico, kjer so pripravljene jedi razstavili,  na pokušino povabili dijake in učitelje.

 

7. Power point predstavitve, izdelava plakatov, pisanje spisa

Dijaki, ki so  dan prej sodelovali pri pripravi napitkov in namazov,  so o  svojem delu pripravili power point predstavitve,  izdelali plakate, eni pa so napisali spis.

 

6. in 7. Zdrava prehrana in storitve na temo zdravega načina življenja

34 dijakov programa Ekonomski tehnik je obiskalo hotel Lipa v Lendavi, kjer so nam podrobno predstavili zdraviliške storitve in storitve, ki jih ponujajo gostom hotela. Pri tem dajo poseben poudarek na zdravo prehranjevanje in na zdrav način življenja ter rekreacijo. Dijaki so na podlagi pridobljenih podatkov izdelali statistične analize, izdelali so kalkulacije, plakate in virtualno ponudbo za zdrav življenjski slog. Vso gradivo smo posredovali tudi direktorju Term Lendava g. Igorju Magdiču, ki je bil navdušen nad delom dijakov.

8. Čistilna  akcija

Vseh 300 dijakov naše šole se je v spremstvu učiteljev  v okviru akcije OČISTIMO SLOVENIJO pridružilo vseslovenski akciji že dan prej. Razdeljeni v skupine  so se lotili čiščenja in tako  prispevali k lepši podobi bližnje  in daljnje  okolice šole.

 

10. Pohod po narodnem parku Őrség

Skupaj z srednjo šolo iz Radencev smo se odpeljali v Monošter, kjer so nas že čakali dijaki tamkajšnje srednje strokovne šole. Skupaj smo se odpravili v Őriszentpéter, kjer smo si ogledali cerkev iz časa Árpádovcev, nato pa smo se odpravili na pohod po narodnem parku.
Vreme je bilo čudovito, uživali smo v čudoviti naravi, občudovali smo zaščitene rastline in živali. Ob koncu smo si še ogledali muzej na prostem (Pityeszer). Bili smo deležni prijetnega izleta, spoznali smo nove ljudi in okolje.

 

11. ŠPORTNI DAN, 17.9.2012

Za dijake partnerskih šol smo organizirali športni dan na naši šoli.  Udeležilo se ga je 63 dijakov v spremstvu učiteljev.  Šolske ekipe dijakov so se pomerile v nogometu, dijakinje pa v odbojki in badmintonu. Po končanih aktivnostih so se dijaki družili še ob topli malici v jedilnici šole.

 

12. DELAVNICA-  KAJENJE, 19.9.2012

Delavnica se je začela s   predavanjem o tobaku, ki je del programa Proste roke, čista pljuča. Seznanili so se s škodljivostjo in posledicami kajenja, dijaki so imeli tudi  možnosti preizkusiti vsebnost CO v izdihanem zraku. Dijakom je bil zelo zanimiv preizkus,   saj so tudi tisti, ki ne kadijo spoznali, da škoduje tudi “pasivno” kajenje.

 

13. POHOD PROTI ZASVOJENOSTI, 17.11.2012

Občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Lendava, Policijska postaja in Planinsko društvo Lendava so pripravili  Pohod proti zasvojenosti. Tokratnega, že petega pohoda proti zasvojenosti se je udeležilo okrog 240 pohodnikov, večina med njimi so bili šolarji, od tega  70 dijakov DSŠ Lendava v spremstvu učiteljev.
Pohod je bil dolg približno 10 kilometrov,  potekal je po dolgovaških in lendavskih goricah in je trajal 3 ure.   Gre za aktivno in zdravo opozarjanje, da je zasvojenost v okolju še vedno prisotna. Cilj pohodaje,  da se udeleženci vsaj tistih nekaj ur, kar traja pohod, ne vdajajo svojim razvadam in zasvojenostim, med njimi tudi cigaretam, kavi in alkoholu.

 

14. DIETE PRI RAZLIČNIH BOLEZENSKIH STANJIH, 14.1.2013

Dijaki so se seznanjali z boleznimi, ki so med drugim   posledica nepravilnega prehranjevanja.  Spoznali so diete pri različnih bolezenskih stanjih (pri celulitu, stresu, migreni, utrujenosti, ohranjanju mladosti, črevesnih obolenjih, raku…), in na določene teme  pripravili PowerPoint predstavitve ter izdelali plakate.

 

15. TEK NA SMUČEH, RADENCI 21.1.2013

Aktivnost se je odvijala na zunanjih igriščih pri šoli v Radencih. Najprej je sledila predstavitev športne zvrsti, nato pa so se odvijale tehnike hoje in teka na smučeh. Izvajale so se vaje za ravnotežje na smučeh, nato hoja s smučmi brez palic. Nato je sledila koordinirana hoja z uporabo palic. Končni »izdelek«, ki je najtežji,  pa je bil tek na smučeh. Po končanem tečaju so se udeleženci družili še ob topli malici v dijaškem domu šole.

 

16. WAI THAI KUNG IN ZDRAVA PREHRANA, SÁRVAR, 21.3.2013

Dijaki 4.c razreda so v spremstvu razrednika odpotovali v Sárvar, kjer so imeli priložnost seznaniti se z  tehniko wai thai kunga. Ta tehnika  pospeši krvni obtok, kar ugodno vpliva na naše duševno stanje. Po športni aktivnosti  so okušali BIO jedi, kot so kalčki, razne vrste sirov in suhih salam, grško solato, več vrst polnozrnatih kruhov, sadnih sokov in sadja. Nato so si ogledali  bazene in rastavracijo v hotelu Danubius  ter botanični vrt, kjer so videli različne vrste dreves iz različnih krajev sveta.  Dan so zaključili z ogledom gradu, kjer je stalna razstava starin – orožja, posode in oblačil.

 

Comments are closed.