Pišem za pravice 2020

Dijaki 1. c, 1. k, 1. e, 1. f, 3. d, 3. k in 4. a so se v Tednu dejavnosti pridružili maratonu pisanja apelov Pišem za pravice 2020, ki ga organizira Amnesty International. V letošnjem šolskem letu smo dejavnost izpeljali na daljavo. S pomočjo interaktivnih vsebin so dijaki obnovili znanje o človekovih pravicah in se seznanili s primeri njihovih kršitev. Dejavnost se je zaključila z aktivnim zavzemanjem za človekove pravice, in sicer s pisanjem pisem podpore za zagovornike človekovih pravic. Nastalo je 69 pisem podpore, ki jih bomo preko Amnesty Internationala posredovali končnim prejemnikom.

Silvija Kolarič

***

Odzivi dijakov

Maja Muršič, 1. c
Meni se je to delo, da lahko nekomu pomagam, zdelo zelo lepo. Ker sem oseba, ki rada pomaga. Upam, da bo moje pismo pomagalo vsaj malo zmanjšati kazen ljudem, ki so obtoženi po nedolžnem.

Aleš Ternar, 1. f
Meni se zdi pomoč drugim zelo dobra, saj jim dajemo občutek, da niso sami v stiski in da vedno obstaja upanje.

Jan Farkaš, 1. k
Pisanje pisem tem ljudem se mi je zdelo dobro. Zakaj ne bi pomagali ljudem, ki nikomur niso storili nič žalega? Pa še na tako preprost način, upam, da jim bo vsaj malo pomagalo.

Jan Dominko, 1. k
Ponosen sem, da lahko spodbujam ljudi, ki so želeli narediti nekaj dobrega sebi in drugim.

Primož Kocet, 3. d
Pišem za pravice 2020 je ena izmed najboljših idej, kar sem jih slišal. Občudujem ljudi, ki napišejo sporočilo določeni osebi, ki je zaprta po krivem, in se trudijo, da bi zmagala pravica. Zelo sem užival.

Špela Žalik, 3. k
Tak način dela se mi zdi zanimiv, saj spoznamo zgodbe ljudi, ki so zaradi svojega boja za pravice dostikrat zaprti in utišani. To se mi ne zdi prav, saj ima vsak pravico do govora, svobode in mišljenja.

Klara Smej, 3. k
Današnja naloga mi je bila všeč, saj je praznični čas in se moramo med seboj podpirati, še posebej pa moramo podpreti tiste, ki so tega potrebni in se borijo za boljši svet in pravice drugih.

Nika Hozjan, 3. k
Mislim, da bi se morali večkrat odzvati na takšne projekte, saj lepa beseda lepo mesto najde in verjamem, da skupaj lahko storimo veliko in spremenimo (polepšamo) življenje nekomu, ki te možnosti nima in sam ne more ukreniti ničesar.
Ljudje smo zato, da si pomagamo. Upam, da bo takšnih “aktivnosti” oz. dejavnosti še veliko.

Korina Pleh, 4. a
Ta dejavnost se mi zdi zelo dobra ideja. Menim, da je treba podpirati ljudi, ki lahko spremenijo svet na boljše. Pomembno je misliti na bodoče generacije.

Comments are closed.