Obisk dijakov in profesorjev iz srbske Gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte

V ponedeljek, 30. maja 2022, so na Dvojezični srednji šoli Lendava v okviru programa Harártalanul sprejeli 15 dijakov in dva profesorja iz srbske Gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte.

Gostje so v Prekmurje prispeli že v nedeljo, 29. maja 2022. Najprej so obiskali Žitkovce, kjer so si ogledali spominsko sobo Ferenca Deáka, madžarskega akademika in državnika, katerega predniki so živeli tukaj, in pri spominski plošči položili venec. Nato so se odpravili v Dobrovnik, kjer so si z velikim zanimanjem ogledali Hišo Györgya Dobronokija in Hišo rokodelcev, ki jim ju je predstavila Silvija Gerenčer.

V ponedeljek, 30. maja 2022, je goste v DSŠ Lendava pozdravil Tibor Tomšič, namestnik ravnateljice, učiteljica madžarščine Anna Dancs pa jim je predstavila šolo in vzgojno-izobraževalno delo, ki poteka v zavodu. Učiteljica zgodovine mag. Bernadetta Horváth jim je nato pripravila zgodovinsko uro o zgodovini Lendave. Zatem so obiskali šolske delavnice, kjer jim je dobrodošlico izrekel Janez Somi, učitelj praktičnega pouka, ki jim je razložil zanimivosti poklicev. Učenci so si ogledali tudi športno dvorano naše šole.

Gostje so po ogledu šolskega kompleksa svojo strokovno ekskurzijo nadaljevali z obiskom nekaterih znamenitosti mesta Lendava. Med drugim so si ogledali stalno razstavo v sinagogi, Gledališko in koncertno dvorano Lendava, zgrajeno po zasnovi Imreja Makovcza, in Galerijo-muzej Lendava. Na koncu so obiskali tudi center Bánffy.

Še isti dan so se nato odpravili raziskovat Slovenijo. Obiskali so Ptuj, Ljubljano, Bohinj, Bled, Postojno, Portorož in številne druge kraje po državi. Osredotočili so se predvsem na tiste, ki so povezani z zgodovino Madžarov.

Comments are closed.