Literarno srečanje z avtorico romana Balada o drevesu

Knjižnica – Kulturni center Lendava, ki je finančno podprla srečanje, in Dvojezična srednja šola Lendava sta v okviru projekta Rastem s knjigo organizirala srečanje dijakov z avtorico romana Balada o drevesu Matejo Gomboc.

Prireditev je potekala v amfiteatru DSŠ, kjer je najprej predstavnik knjižnice, Gordan Gerebic, predstavil poslanstvo Knjižnice Lendava in smisel projekta Rastem s knjigo, knjižničarka DSŠ Lendava, Brigita Lovenjak, je predstavila avtorico, skrbela pa je tudi za sodelovanje in stik z lendavsko knjižnico, ki je šoli podarila dodatne izvode knjig za dijake višjih letnikov. Dijaki 1. letnika so jih namreč dobili zaradi projekta že v jeseni.

V jedrnem delu je mag. Gabriela Zver pripravila delavnice in vodila pogovor z dijaki 1. letnikov in dijakov programa Vzgojitelj 2. letnika. Dijaki 1. a-razreda so za iztočnico vsakega vprašanja prebrali občinstvu odlomke. Ti so služili za pogovor med majhnimi skupinami dijakov, vsaka skupina pa je potem poročala o svojih ugotovitvah, občutkih. Avtorica je nato njihova poročila komentirala, jih nadgradila s svojimi nasveti, spoznanji. Tema romana je bila namreč samomor dijaka. Literarna oseba z dejanjem zaznamuje svoje dekle, svojo mamo, prijatelje, sošolce. Tema ne bi smela biti tabu, zato so dijaki skozi delavnice vsaj malo poskušali kaj spoznati, dojeti in se odpreti temi.

Po delavnicah je pedagoginja Alenka Lovrenčec dijake osveščala o možnostih pomoči v primeru psihičnih težav, različnih stisk, žalovanja ipd.

Na koncu sta se avtorici Mateji Gomboc zahvalili ravnateljica DSŠ Lendava, Silvija Hajdinjak Prendl, in direktorica lendavske knjižnice, dr. Judit Zágorec-Csuka.

Comments are closed.