Erasmus+ mobilnost Finska “Segamo čez meje”

Drugi teden mobilnosti

V drugem tednu mobilnosti sta dijaka Luka in Žan za izdelavo svojih izdelkov uporabila pridobljeno praktično znanje iz prejšnjega tedna. S pomočjo programa SolidWorks sta ustvarila model svojega končnega izdelka. Po modeliranju sta načrte prenesla na stroj za rezanje kovine z vodnim curkom. Ko sta sprogramirala stroj, je izrezal polizdelke iz nerjaveče pločevine. Nato sta zbrusila ostre robove izrezane pločevine. Sledilo je delo na hidravličnem upogibnem stroju za pločevino, kjer sta upogibala svoje polizdelke. Po končanem upogibanju je sledilo varjenje po postopku TIG, s čimer sta dokončala svoja izdelka. Mentor nam je pokazal tudi šolski simulator letala Airbus A320, na katerem smo se lahko preizkusili v vlogi pilota.

Popoldneve po šoli smo seveda izkoristili za raziskovanje mesta Rovaniemi. Obiskali smo znanstveni center in muzej Arktikum, kjer smo podrobneje spoznali naravo severnega pola in kulturo ter si od blizu ogledali zgodovino severa. Obiskali smo tudi znamenito mestno knjižnico mesta Rovaniemi, ki je bila ustanovljena leta 1860. Trenutno se nahaja v izjemno lepem objektu, dokončanem leta 1965, načrtoval ga je priznani arhitekt Alvar Aalto, eden najbolj znanih finskih arhitektov. Od 1944 do 1945 je oblikoval rekonstrukcijski načrt za Rovaniemi.


Prvi teden mobilnosti

Luka in Žan sta v šolski delavnici nadaljevala s praktičnim delom, varila s TIG postopkom, upogibala različne profile ter oblikovala v programu SolidWorks. Nato nas je mentor odpeljal na bližnje letališče na ogled šolske delavnice, kjer se usposabljajo bodoči serviserji letal. Bilo je zelo zanimivo. Popoldne smo izkoristili za zabavo na bližnjem sankališču.

Vikend smo preživeli čudovito. Obiskali smo Božičkovo vas, ki se nahaja ob Arktičnem krogu. Zvečer smo se odpravili v gozdno hišico ob jezeru, kjer smo ob ognju uživali v naravi. Naslednji dan smo se razvajali z vožnjo na saneh s huskyji, popoldan pa smo obiskali snežni labirint in drsališče.


Prispeli smo v Rovaniemi

V torek, dne 20. 2., smo v večernih urah prispeli v Rovaniemi, ki leži ob arktičnem krogu in je znano kot božičkovo mesto. Sprehodili smo se po zasneženem in pravljično okrašenem mestu. Naslednje jutro smo se odpravili v šolo, kjer je mentor dijaka najprej seznanil z varstvom pri delu, nato pa sta začela s praktičnim delom v šolski delavnici. Vreme nam je naklonjeno, saj ni mrzlo kot prejšnje dni, ko je temperatura padla pod -20 stopinj.


Strojna tehnika Luka Gostan in Žan Škrban kot prva dijaka naše šole potujeta na Erasmus+ mobilnost na sever Finske, v mesto Rovaniemi ob arktičnem krogu. Poleg pridobivanja praktičnega znanja v šoli, bosta lahko uživala v zimskih dogodivščinah, ki jih ponuja ta destinacija.

Srečno pot!

Koordinatorka Erasmus+ Lučka Bačič

Comments are closed.