Erasmus+ Milano 2016

Predstavitveni video projekta:


Milanski potep št. 3

Zadnje dni smo izkoristili za oglede za katere je prej zmanjkalo časa.

Tudi Milano ima CHINATOWN, zato smo se, da proslavimo dobre ocene s 3 tedenske prakse odpravili tja, poiskat kaj zanimivega. In smo našli. Kosili smo v kitajski restavraciji po sistemu “cook your own”, kjer ima vsak gost pri mizi grelno ploščo, na njej osnovo za juho, v katero si po lastni želji dodaš sestavine kot so morski sadeži, meso, zelenjava, gobe, testenine in podobno.

Povzpeli smo se na peto največjo katedralo na svetu DUOMO, s katere smo občudovali pogled na mesto in njeno notranjost. Milano slovi po številnih gledališčih, eno od njih je svetovno znana operna hiša SCALA, v kateri smo si poleg muzeja, iz lož ogledali dvorano in oder, kjer so postavljali sceno za opero Giselle. Glavno mesto Lombardije je modna prestolnica, saj poleg slovite GALLERIE VITTORIO EMANUELLE II, ki je med najstarejšimi nakupovalnimi centri, lahko občudujemo trgovine na ulicah Via Monte Napoleone, Via Manzoni, Corso Venezia, Corso Buenos Aires, Via Torino in mnogih drugih. Milano postaja sodobna prestolnica z mnogimi prečudovitimi stolpnicami, posebo znan je predel PORTO NUOVO.

Stadion SAN SIRO spada med največje stadione na svetu, na njem se je odigral zadnji finale evropske lige prvakov. Ob prazniku 1. novembru, smo si ogledali znamenito pokopališče iz. 19. st., MONUMENTALE.

 


Nedeljski potep

V nedeljo, 30. 10. 2016 , se nas je nekaj (stalna ekipa) podala na ogled razstave moderne umetnosti Pirelli Hangar Bicocca. Gre za ene izmed največjih, a opuščenih hangarjev v Evropi, kjer so pred leti izdelovali železniške vagone. Danes je prostor namenjen prirejanju razstav in druženju. Tudi tukaj je posebna pozornost namenjena otrokom, saj imajo vsepovsod prostore, kjer lahko sami ali s starši raziskujejo in spoznavajo umetnost.


Milanski potep št. 2

V soboto, 29. 10. 2016, smo se v spremstvu koordinatorke iz Evolva, podali na ogled gradu Sforzesco, ki je v samem središču mesta. Pravijo, da če si nisi ogledal gradu, nisi bil v Milanu. Poleg stalne zbirke so tukaj na ogled tudi druge razstave, mi pa smo si ogledali razstavo Momenti Musicali, kjer smo med drugim opazovali ročno izdelavo violine. Pot smo nadaljevali proti Teatru Manzoni, kjer se je odvijal mini musical Hotel Transilvanija.


Soldout (2. teden)

Kaja in Laura opravljata delo bolj umetniške narave, ampak vsaka izkušnja je dobrodošla. Obiskali so jih tudi naši dijaki in, po slikah sodeč, vidimo, da delata z umetniki/igralci, saj jo v hipu uprizorili luštno zgodbico.


Desmolupo Ducati Service (2. teden)

Dominika je v tem tednu, poleg ostalih, opravljala dela, kot so menjava izpušnega sistema, sestava motorja, vstavljanje motorja v motor Multistrada. Testirali so tudi motor Panigale za odpravo na dirkališče na Portugalsko.


NuZoo Robotics (2. teden)

Dijaki so v tem tednu nadaljevali s spoznavanjem robota in njegovim delovanjem, s pripravo spremnega navodila v angleščini ter snemanjem video posnetkov, ki so jih na koncu še zmontirali ter oddali mentorju. Ta je bil nad njihovim delom navdušen. Čestitke dijakom!


Monza

V nedeljo, 23. 10., smo se nekateri podali na kratek potep po mestu, drugi pa so zaradi dežja ostali v hostlu in si polnili baterije za nov delovni teden. Monza ima okrog 130.000 prebivalcev in je od Milana oddaljena 15 km. Poleg znamenitosti, kot je kraljevi park – ki je eden največjih v Evropi – kraljeve palače in seveda dirkališča, je v Monza pomembna gospodarsko in industrijsko središče Lombardije.


Muzej Leonardo da Vinci

V soboto, 22.10. smo se odpeljali v Milano na ogled Muzeja znanosti in tehnologije Leonardo da Vinci. Čudoviti muzej prikazuje različna področja razvoja znanosti in tehnologije, poseben oddelek pa je namenjen vizionarju in inovatorju, Leonardu da Vinciju. Na tem oddelku si lahko ogledamo tudi dve njegovi kultni sliki. Velika pozornost je namenjena otrokom in mladini, saj jim tehniko in znanost približujejo v tako imenovanih TINKERING zonah.

Nato smo se podali še v Navigli, v vedno bolj popularen del mesta, ki je prepreden s kanali, kjer se nahaja veliko lokalov z obveznim aperitivom, trgovin, sladoledarn, starinarnic…


Autodromo Monza

V petek, 21.10., je praksa zaradi stavke delavcev v javnem prevozu odpadla, zato smo se podali v bližnji kraljevi park, kjer se nahaja tudi Autodromo Nazionale Monza. Ob najznamenitejši dirki Formule1 GP, potekajo na dirkališču vse celo leto razni rally showi, dirke, sejmi, teki…


V ponedeljek, 17.10. 2016, smo v našem hostlu Cantalupo v Monzi od koordinatork agencije prejeli osnovna navodila o lokacijah in logistiki ter se podali na prvo pot v Milano. Obiskali smo delovna mesta, koordinatorje ter direktorja agencije Evolvo in se na kratko sprehodili po mestu. Uporabili smo avtobus, vlak ter podzemno železnico, saj bomo ta prevozna sredstva uporabljali vsak dan. Delovni dan pa poteka tako: Po tipičnem italijanskem “sladkem” zajtrku se dijaki odpravijo na delovna mesta na praktično usposabljanje. Od Monze do Milana (milijonskega mesta, drugega največjega v Italiji) traja vožnja v eno smer eno uro, za nekatere celo več. In naši dijaki obvladajo!


Soldout

Kaja in Laura opravljata prakso v podjetju Soldout d. o. o., ki se ukvarja s produkcijo muzikalov.Trenutno so v začetni fazi priprave muzikala o italijanskem zvezdniškem glasbenem duetu Benji & Fede. Dijakinji sta prvi teden dobili nalogo, da pridobita čim več informacij o njiju in napišeta nekaj zgodbic o tem, kaj in kako bi se lahko dogajalo v muzikalu. Zanimivo, mar ne?


NuZoo Robotics

Po uvodnem seznanjanju z logistiko so naši strojniki, to so Simon, Nejc, Aljaž, Etjan in Sašo, ujeli tudi delovni ritem. Prakso opravljajo v tovarni robotov NuZoo Robotics. Dobili so nalogo, da spoznajo robot za nadzor RaRo, njegove parametre, njihovo razumevanje ter spreminjanje. Na podlagi tega bodo posneli in zmontirali 10 video posnetkov, ki bodo kupcem razložili delovanje robota. Zahtevno? Za naše dijake očitno ne, saj so dela že v sklepni fazi.


Desmolupo Ducati Service

Dominika opravlja prakso v servisni delavnici Desmolupo Ducati. Čeprav se vozi do delavnice enkrat dlje kot ostali dijaki, slabo voljo nadomestijo motorji Ducati in dobra ekipa sodelavcev. V prvih dneh prakse je, poleg priprave motorja za prodajo, opravljala dela, kot so menjava sklopke, zavor, ventila, izpušnega sistema, oljnega filtra, smernikov, ipd. Sicer je pa dobro razpoloženje razvidno iz priloženih slik.


Potepanje po milanskih ulicah

Comments are closed.