Tudi letos najboljši literarni zgodbi v nemščini prispevali dijakinji naše šole

22. aprila so bile na slavnostni prireditvi, ki je tokrat potekala po spletu, podeljene nagrade že osmega po vrsti literarnega natečaja Bodi pisatelj, napiši svojo zgodbo. V vseh teh letih je na naslov organizatorja prispelo 2021 literarnih del mladih avtorjev. Letos je na natečaju sodelovalo 240 mladih pisateljev iz 91 osnovnih in srednjih šol v Sloveniji. Svoje ideje, opažanja in občutke so zapisali v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.

Našo šolo je s prispevki v nemščini zastopalo 6 dijakinj gimnazije (pet iz 3. a in ena iz 4. a razreda). Za najboljši zgodbi v kategoriji A srednjih šol sta bili nagrajeni Dora Koša iz 3.a in Sarah Abraham iz 4. a razreda naše šole.

Prireditev je povezoval Boštjan Gorenc Pižama. Kot je v pozdravnem nagovoru poudarila direktorica Pionirskega doma, glavnega organizatorja natečaja, Viktorija Potočnik, so mladi avtorji na najboljši možni način počastili dan našega planeta s tem, da so mu podarili svojo zgodbo, dosedanje in bodoče bralce njihovih del pa popeljali v svet domišljije.

Literarni natečaj Pionirskega doma BODI PISATELJ/PISATELJICA 2021

Prejemniki nagrad za najboljše literarno delo

A kategorija

  • DORA KOŠA: Traurige Augen, aber ein fröhliches Weihnachten (17 let)
    Dvojezična srednja šola Lendava, Lendava, mentorica: Zorka Gergar
  • SARAH ABRAHAM: Gestatten: Mein Name ist ………… (18 let)
    Dvojezična srednja šola Lendava, Lendava, mentorica: Zorka Gergar

C kategorija

  • LARISSA STEPANOVA: Die Imagi-Nation (17 let)
    Gimnazija Bežigrad, Ljubljana, mentorica: Angelika Zinner

Obrazložitev, ki jo je nagrajenima zgodbama naših dijakinj podala ocenjevalna žirija

  • Dora Koša: Traurige Augen, ein fröhliches Weinachten

Na videz preprosta pripovedna struktura prinaša toplo zgodbo o osamljenosti v prazničnih dneh, ko mora dedek, da bi k sebi za božič zvabil družino, najprej uprizoriti lastno smrt. Slog je dovolj privlačen in kljub določeni meri didaktičnosti ne zapade v plehkost, avtorica pa zgodbo tudi jezikovno dovolj suvereno izpelje.

  • Sarah Abram: Gestatten, mein Name ist …

Kljub kratki formi besedilo odlikuje dobra pripovedna struktura. Avtorica vpelje zelo aktualnega prvoosebnega pripovedovalca, ki trenutno kroji življenje vsemu svetu, in zgodbo vsebinsko domišljeno ter mestoma duhovito pripelje do konca, pri čemer tudi nekoliko preprosta skladnja ni moteča.

Comments are closed.