Druga generacija wikijev DSŠ je začela svoje delo v projektu Slovenski učni krogi

Lani je sodelovala prva generacija v poskusnem projektu Slovenski učni krogi/Global Teenager Project.

Kaj so Slovenski učni krogi (SUK) in Global Teenager Project (GTP)? Gre za učenje na daljavo. Sodelujemo namreč z drugimi slovenskimi srednjimi šolami in se pri tem učimo s pomočjo sodobne tehnologije. Več boste o poteku projekta izvedeli, če kliknete na lansko predstavitev projekta in na poročilo o delu.

Letos smo stopili v projekt že z bogatimi izkušnjami, a z novo generacijo dijakov. Gre za dijake 2. a- in 2. b-razreda, ki bodo sodelovali z drugimi 5 šolami v trojicah. Mentorice smo iste: Mária Gaál, Ildikó Kovač in mag. Gabriela Zver, vodja projekta na šoli.

In kateri wikiji predstavljajo te trojice in kako so se predstavili? Izvirno in ustvarjalno. 🙂

Tako kot lani, smo tudi letos predstavili svoj kraj in našo šolo, oglejte si našo videopredstavitev.

Sodelujočim šolam smo postavili naslednje raziskovalno vprašanje:

Zakaj se ljudje v stiski raje odločijo za alkohol, droge, samomor kot za iskanje pomoči pri strokovnjakih?
Od vas pričakujemo, da izvedete anketo med generacijo vašega razreda (najmanj dva oddelka) in med odraslimi iz okolice (enako število anketiranih kot je dijakov v obeh oddelkih).
Dodatne podatke pridobite tako, da stopite do strokovnjakov v zdravstvenem domu, pri socialni službi in v domu starejših občanov (saj je letos leto medgeneracijskega sodelovanja).
Podatkov ne smete iskati s pomočjo interneta, temveč na terenu in s pomočjo strokovne literature (pri tem ne pozabite navesti virov).

POROČILO o nadaljevanju in zaključku projekta

Po objavi raziskovalnih vprašanj vseh šol, so se seveda naši dijaki 2. a in 2. b-razreda z mentoricami (G. Zver, M. Gaál in I. Kovač) podali v raziskovanje. Objaviti so morali svoje odgovore na wikistraneh posameznih šol.

Poglejmo, kdo se je s čim ukvarjal:

  • Kako bi lahko v enem tednu zmanjšali porabo električne energije na vaši šoli? (Peter Bernad, Fiona Bukovec, Anamarija Pojbič)
  • Ali spol in starost dijakov ter kraj bivanja vplivajo na odnos do zdrave prehrane? (Rebeka Šabjan, Ines Gaal, Tatjana Somi)
  • Ali je v šolski malici dovolj prehranskih vlaknin, kar doprinaša k zdravemu načinu življenja? (Attila Bogdan, David Horvat, Peter Somi)
  • Ali je sončenje še vedno »in«? (Izabella Zadravec, Timea Bogdan, Ana Mari Koroša)
  • Zakaj se ljudje v stiski raje odločijo za alkohol, droge, samomor kot za iskanje pomoči pri strokovnjakih? (Matej Magyar, Ines Ftičar, Lucija Hajdinjak)

Tudi nam so odgovorile sodelujoče šole. Sledilo je pisanje raziskovalne naloge iz odgovorov vseh šol in z našimi dopolnitvami, saj smo tudi mi raziskovali o temi, ki smo jo predlagali.

Raziskovalno nalogo lahko preberete: tukaj.

O drugih dijakov smo se poslovili: z videoposnetkom.

Zaključna slika:

Mentorice in dijaki smo za uspešnost pri projektu dobili darilo, ki ostane v trajni uporabi: BlackBerryjev Playbook (tablični računalnik). Koordinatorici Darji Žnidaršič smo se zahvalili s plakatkom.

Obdaritev se je zgodila na usposabljanju učiteljev v Kranju. BlackBerryjev tablični računalnik so prejele (od leve proti desni): Osnovna šola Dornberk, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Kranj in Dvojezična srednja šola Lendava:

 

Nekaj slik iz različnih trenutkov projekta

Izbira vprašanja:

 

Sodelovanje na konferenci VOX:

 

Podelitev certifikatov o uspešnem sodelovanju SUK:

Prispevek za objavo: mag. Gabriela Zver

Comments are closed.