V četrtek, 14. 5. 2025, so nas v okviru projekta Združimo se! obiskali predstavniki Slovenskega etnografskega muzeja in Romskega akademskega kluba. Dijakom programov Predšolska vzgoja, Pomočnik v biotehniki in oskrbi ter Pomočnik v tehnoloških procesih so predstavili zanimive in uporabne vsebine s področja ekologije, vrtnarjenja ter romske kulinarike.
Ob šolskem eko vrtu so nam prikazali preprost način priprave vrta brez prekopavanja, s pomočjo kartona, posušene trave in nekaj humusa. Ta metoda vrtnarjenja omogoča lažje delo, boljše zadrževanje vlage v zemlji ter zmanjšuje rast plevela.
Sledila je kratka delavnica o ravnanju z odpadki, kjer smo se naučili, kako ponovno uporabiti odpadno embalažo ter kako učinkovito zmanjšati uporabo plastike, s čimer prispevamo k zmanjševanju onesnaženosti okolja.
Poseben del delavnic je bil posvečen romski kulinariki v Prekmurju. Predsednica Romskega kulturnega in turističnega društva Pušča, ga. Sonja Horvat, nam je predstavila razvoj romske kuhinje ter pripravila prikaz značilnih romskih jedi, tako vsakdanjih kot prazničnih. Poskusili smo lahko posolanko s skuto, romski kruh brez kvasa, ocvirkov namaz in druge dobrote.