Nyílt nap

V sredo, 23. 12. 2015, smo na Dvojezični srednji šoli Lendava pripravili 18 različnih delavnic. Obiskali so nas osnovnošolci in številni ugledni gostje. Dijaki in devetošolci so se razdelili po skupinah in se vključili v različne dejavnosti.

2015. december 23-án, szerdán, két nappal karácsony előtt különös műhelymunkákat szerveztünk a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában. Ellátogattak hozzánk az általános iskola kilencedik osztályos tanulói, akik diákjaink segítségével különböző tevékenységeket próbáltak ki. A hangulat meghitt, karácsonyi, ezért mindnyájan jól éreztük magunkat. A tizennyolc műhelymunka közül a diákok és a tanulók választhattak, hogy melyiken vesznek részt. Leendő iskolatársaink közül néhánnyal beszélgettünk.

Na kratko o posameznih delavnicah:

ABC Terminator
Če želiš kontrolirati stroje, moraš poznati logiko njihovega delovanja. V tej delavnici spoznavamo abecedo strojnega jezika na primeru programiranja CNC-stružnice. Na koncu simuliramo še, kaj je nastalo.

3D-print
S pomočjo računalniškega programa SolidWorks smo zmodelirali enostaven izdelek in ga s pomočjo 3D-tiskalnika izdelali. Spoznali smo princip oblikovanja od ideje do izdelka.

Robosled
Spoznali smo osnove delovanja in programiranja robotov ter izdelali program za robotsko sledenje po načrtovani progi. Razdelili smo se v dve skupini in nastala sta dva robota.

Izdelaj svoj prvi svetlobni efekt
S pomočjo mikrokrmilnika smo izdelali svetlobne efekte za novoletne LED-luči.

Body fit!
Spoznali smo, kako zdravo, aktivno in uravnoteženo živeti v današnjem času, polnem naglice in stresa  (glej video).

Božični čira čara
Pričarali smo božično vzdušje s pripravo dišečih koktajlov, pisanih kanapejev in prazničnega peciva. Napravili so tudi dekoracijo in pripravili svečani pogrinjek.

Pobarvajmo stene
Kreativno smo oživili stene z barvanimi poslikavami, ustvarjali in nadaljevali našo zgodbo. Cilj je, da oživimo stene, ki bodo začele »govoriti« za sebe in nam dajale navdih.

Igra = matematika
»V bistvu bi morali matematiko dojemati kot naravoslovje. Priti, izkusiti, oprijeti, se z njo igrati.« Ferenc Holló- Szabó
Skozi igro smo se naučili matematiko. Razdeljeni smo bili v tri skupine; skupna tema je bila vrednostni račun in kombinatorika.

SIVKA – simbol spokoja, ljubezni in čistosti
Na delavnici smo v kemijskem laboratoriju izdelovali kopalno sol. Imeli smo kratko predavanje o sivki, njeni strukturi in spoznali skrivnost njenega delovanja ter uporabe v različne namene.

Feliz Navidad
Na španski delavnici smo reševali kvize, lažje in težje, in se naučili nekaj novih besed. Tisti, ki se že učimo španščino, smo svoje znanje samo še poglobili. Ker je december prazničen in vesel mesec, smo si ogledali, kako ga praznujejo Španci. Dan-odprtih-vrat-clanek-01

Christmas Time the English Way
Poleg tega, da je bilo zabavno, smo se naučili, kako praznovati božič na angleški način. Družili smo se ob angleškem čaju. Seveda smo tudi reševali angleške kvize.

Pena party – izdelava penečih kopalnih kroglic
Izdelali smo domačo kozmetiko, kopalne peneče kroglice. Izbirali smo lahko med različnimi dišavami, barvo in še čim.

»Advent, advent ein Lichtlein brennt…«
Na zanimiv način (pogovor, ugibanje besed, delo z besedilom) nas je učiteljica nemščine popeljala v čarobnost adventnega časa.

Mednarodna debata mladihDan-odprtih-vrat-clanek-02
Grega Ferenc nam je predstavil svoje potovanje v Rigo. Seznanili smo se s pravili in potekom debate, se na nekoliko drugačen, zabaven način spoznali med sabo ter se v temu namenjenih delavnicah preizkusili v izražanju in argumentiranju pogledov in stališč do problemov svojega vsakdanjika.

The winter is coming – animacijska delavnica
Animacija je postopek, ki se ukvarja s pripovedovanjem zgodb. Kako obdelati dano temo, je odvisno od zahtevnosti in cilja. V delavnici smo v 180 minutah s pomočjo glasovnih in slikovnih efektov poskusili pričarati občutek bližajoče se zime. Kratke filme smo izdelali s pomočjo ročnih ilustracij oz. računalniških programov. Delavnico sta vodili Katja Pal in Zsófi Gombos.

Drama!
Obiskala nas je Eva Nađ, ki je že lani s svojim gledališkim znanjem pokazala nekaj zanimivih vaj, dramskih iger in nas poučila o pravilnem načinu govorjenja pri deklamiranju in nastopanju v gledališču. Letos smo na njeni delavnici razvijali gledališko zmožnost govora ter spoznali igralsko držo in podobo dobrega gledališčnika. Oblekli smo se v udobna oblačila, saj nas je zanimala igra in smo bili kar pogumni improvizatorji.

Advent fantazija iz ličjaDan-odprtih-vrat-clanek-04
Izdelali smo adventne okraske iz ličja, da bi popestrili praznično vzdušje. Pri tem nam je pomagala strokovnjakinji Tivadar.

Izkušen popotnik je varčen popotnik
Ali veste, kako se izračuna dejanska cena ponudbe za nek izlet? Tudi mi nismo vedeli, zato smo se odločili, da si ogledamo tudi to delavnico. Seveda, nismo samo poslušali, ampak tudi sodelovali. Naučili smo se biti premeteni popotnik. Postali smo del skupine, ki se je odločila za domišljijsko potovanje ali izlet. Pri tem so nam bili na voljo računalniki in profesorica slovenščine mag. Gabriela Zver.

* * *

1. Milyen műhelymunkán vettél részt? / Katero delavnico si obiskal?

Šooš Peter: A Dráma! c. műhelymunkán vettem részt, itt különböző ismerkedési gyakorlatokat, drámai- és mozgási feladatokat csinálunk. Ezeket a gyakorlatokat már ismerem, hiszen tagja vagyok az Egy és Más Vándorszínháznak is.
Dan-odprtih-vrat-clanek-03
Miša Vida: Sem v delavnici z imenom Feliz Navidad. Rešujemo različne kvize v španščini, učimo se nove španske besede. Izvedeli smo tudi nekaj novega o sami državi, torej o Španiji in kako tam Španci praznujejo božič. Z nami so tudi devetošolci, ki se španščine ne učijo, zato jim pomagamo in sodelujemo z njimi.

Gal Tim: A „The winter is coming – animációs workshop” c. műhelymunkát választottam. Egy filmet készítünk, rajzolunk és beszélgetünk az animációs technikákról.

Magyar Daniel: A „Pena party – ” c. műhelyen vettem részt. Habfürdő-golyókat készítünk. Mivel korán jöttetek, még csak összeraktuk az alapanyagokat.

Ferenc Grega: Én vezetem a „Jugen debattiert international” c. műhelymunkát. Októberben esélyem lett arra, hogy elmenyjek Rigába, ahol részt vettem egy jutalomkiránduláson, hiszen az Országos Disputa Versenyen a 2. helyezést értem el.

Dea Gal: Sem v delavnici z imenom Sivka – simbol spokoja, ljubezni in čistosti. Najprej smo imeli kratko predstavitev sivke. Nato smo šli v laboratorij delat kopeli, bombice in kopalno sol.

Enriko Tot: Srednjo šolo sem končal na Dvojezični srednji šoli Lendava, smer gastronom-hotelir. Udeležil sem se delavnic, ker me je profesorica Marija Polanec prosila, da bi pomagal v delavnici Božični čira čara. Moja skupina pripravlja kanapeje, druga skupina koktejle, treja skupina pa presto testo.

Gloria Gjuran: Sem v matematični delavnici, ki se imenuje Igra =matematika. Razdeljeni smo v skupine, igramo človek ne jezi se in remi.

2. Mit szeretnél kiemelni? / Kaj želiš izpostaviti?

Šooš Peter: Ahhoz képest, hogy már ismerem a gyakorlatokat, nem unatkozom, hanem élvezem a munkát, azért is jelentkeztem ebbe a műhelymunkába.

Miša Vida: Obiskujem španščino kot drugi tuji jezik, rešujem težje kvize in uganke kot devetošolci. Naučila sem se tudi veliko novega o Španiji in španskih navadah. Delavnica mi je všeč; pa tudi jezik.

Gal Tim: Tetszik a műhelymunka, hiszen érdekel az animáció.

Magyar Daniel: Nem készítettem még habfürdő-golyókat, ezért jelentkeztem erre a műhelymunkára.

Dea Gal: Naučila sem se nekaj o blagodejnih učinkih sivke.

Enriko Tot: Glede na to, da delam z amaterji oz. z dijaki, ki se ne izobražujejo v tem programu, sem prijetno presenečen.

Gloria Gjuran: Delavnica mi je bila zelo všeč, saj imam rada matematiko. Na njej ne bi spremenila ničesar, ponovila pa bi jo tudi naslednje leto.

Hana Banfi in Samira Hartmann (3. a)
Lara Horvat in Ana Zelko (2. a)

Comments are closed.