Leonardo da Vinci

Projekt-Leonardo-da-Vinci-logo

 

PROJEKT LEONARDO da VINCI – MOBILNOST LEIPZIG 2015

V tem šolskem letu smo uspešno zaključili dvoletni projekt Leonardo da Vinci Mobiliy v Leipzigu v Nemčiji. Aprila smo se vrnili z naše druge dvo tedenske mobilnosti, kjer so MATEJ HALAS, BENJAMIN HERMAN in FRANC ŠIJANEC, dijaki 3. letnika programa Strojni tehnik, bili na praktičnem usposabljanju. Dijake sta spremljala učitelja Lučka Bačič in Mario Raduha.

Pred mobilnostjo so na šoli opravili teden dni jezikovnih, kulturnih in pedagoških priprav, ki sta jih izvedli učiteljici Bernadetta Horváth in Lučka Bačič. Po mobilnosti pa so prav tako teden dni na šoli pisali in izdelovali poročila, predstavitve ter film.

V Nemčiji nas je gostila partnerska organizacija Vitalis iz Schkeuditza pri Leipzigu. V njihovi delavnici so dijaki opravljali prakso, bivali pa v kampusu te organizacije. Naši dijaki so v skupini s šestimi dijaki iz Osijeka pod mentorstvom nemškega učitelja skonstruirali, sestavili vozilo na električni pogon e-buggy. Poleg usvojenih novih znanj so v praksi lahko uporabili že pridobljeno strokovno in praktično znanje. Organizacija Vitalis je v tem času gostila tudi dijake iz Portugalske, Španije, Škotske, Poljske in Hrvaške, s katerimi so ob druženju razvijali tudi jezikovne kompetence.

Mobilnost je poleg opravljanja prakse vključevala oglede in spoznavanje zgodovinskih in kulturnih znamenitosti mesta Leipzig ter Berlina, ki smo ga obiskali čez vikend. V Leipzigu smo si poleg samega mesta ogledali še tovarno avtomobilov BMW in letališče Halle z logističnim centrom DHL. V Berlinu pa so nas očarale številne znamenitosti iz najbolj burnih let tega mesta, polnega kontrastov.

Dijaki so se vrnili domov z novo strokovno, kulturno in življenjsko izkušnjo. Prakso so uspešno opravili, za kar so pridobili mednarodno veljavni certifikat Europass Mobility, ki ga bodo kot referenco lahko s pridom uporabili pri iskanju zaposlitve.

Kot koordinatorka lahko rečem, da je mobilnost za dijake enkratna izkušnja, saj se srečujejo z novimi situacijami, skozi katere lažje ozavestijo kompetence in spretnosti, ki jih krepijo in bogatijo. Zdaj, ko imamo že nekaj izkušenj, lahko pošljemo večjo skupino dijakov na še daljšo mobilnost. Tudi sama sem se veliko naučila, zato upam, da bodo projekti vsako leto boljši in da bo mobilnost cilj marsikaterega dijaka.

Lučka Bačič
Koordinatorka LDV
Izvedbo projekta mobilnosti Leonardo da Vinci po programu Vseživljenjsko učenje je omogočila dotacija Evropske komisije.

OGLED GALERIJE IZ BERLINA | OGLED GALERIJE IZ LEIPZIGA | OGLED GALERIJE OGLEDOV | OGLED GALERIJE PRAKSE

POWERPOINT PREDSTAVITEV

https://youtu.be/A6rlQE5rQEQ

 LEONARDO da VINCI – MOBILNOST LEIPZIG 2014

V tem šolskem letu se je naša šola priključila šolam, ki v projektu Leonardo da Vinci z mobilnostjo dijakov že sodelujejo. Lansko leto smo bili uspešni na razpisu nacionalne agencije Cmepius, centra RS za mobilnost in evropske programe, kjer smo prijavili dvoletni projekt Mobilnost dijakov v poklicnem in strokovnem izobraževanju z namenom opravljanja prakse v Leipzigu v Nemčiji. Cilj mobilnosti je povečanje poklicnih kompetenc in uporabnega znanja, izboljšati znanje tujega jezika, povečanje motiviranosti, samozavesti in samostojnosti ter širjenje obzorij. Tema projekta je izdelati vozilo e-buggy z uporabo alternativnih virov energije na področju avtomobilske tehnike.

Tako so se naši trije dijaki 3. letnika programa Strojni tehnik, MARKO NAGY, RENE TOTIVAN in PATRIK SABO, konec meseca marca in v začetku aprila v spremstvu Lučke Bačič in Bernadette Horváth udeležili dvotedenske mobilnosti v kraju Schkeuditz pri Leipzigu v Nemčiji. Pred gostovanjem so na šoli opravili teden dni jezikovnih, kulturnih in pedagoških priprav, ki sta jih izvedli učiteljici. V okviru priprav so spoznavali nemško zgodovino in kulturo, geografske in družbene značilnosti, utrjevali strokovno besedišče in konverzacijo, ter se seznanili z logistiko in organizacijo mobilnosti.

V Nemčiji nas je gostila partnerska organizacija Vitalis iz Schkeuditza, v njihovih delavnicah so dijaki opravljali prakso, bivali pa v kampusu te organizacije. Organizacija Vitalis je v tem času gostila približno 200 dijakov iz različnih evropskih držav kot so Španija, Anglija, Poljska, Hrvaška, Romunija; razen naših so bili iz Slovenije tudi dijaki iz Velenja. Dijaki so imeli vsak dan šest ur prakse, kjer so pod mentorstvom nemškega učitelja skonstruirali, sestavili in preizkusili vozilo na električni pogon e-buggy. Delo je bilo je zanimivo, saj so vsak dan spoznavali nove postopke, tako so pridobili veliko novega znanja, predvsem o elektroniki. Za opravljeno delo so pridobili tud potrdilo – mednarodno veljavni certifikat Europass mobilnost, ki ga bodo lahko s pridom uporabili pri iskanju zaposlitve.

Mobilnost je poleg prakse vključevala oglede in spoznavanje zgodovinskih in kulturnih znamenitosti mesta Leipzig ter Berlina, ki smo ga obiskali čez vikend.

Za dijake je bila mobilnost velika in lepa izkušnja. Naučili in videli so veliko novega, saj so bili prvič na daljšem potovanju, doživeli prvo vožnjo z letalom, uspešno opravili prakso ter se prepričali kako pomembno je znanje tujega jezika. Za opravljeno delo in dobro znanje nemškega jezika so bili s strani gostiteljev pohvaljeni. Dijaki so uresničili cilje projekta, saj so se z mobilnosti vrnili z več znanja, samozavestnejši in bogatejši za kakšno novo idejo ter predvsem z novo strokovno, kulturno in življenjsko izkušnjo.

Lučka Bačič
Koordinatorka LDV

OGLED GALERIJE IZ LEIPZIGA | OGLED GALERIJE IZ BERLINA | OGLED GALERIJE IZ PRAKSE IZ LEPIZIGA

POWERPOINT PREDSTAVITEV

https://youtu.be/M9DTySNSvic

Izvedbo projekta mobilnosti Leonardo da Vinci po programu vseživljenjsko učenje je omogočila dotacija Evropske komisije.

Nekaj sredstev so donirala tudi podjetja, s katerimi dobro sodelujemo že vrsto let. V nekaterih naši dijaki opravljajo praktično usposabljanje, v organizaciji turistične agencije Center pa se udeležujemo šolskih ekskurzij.

Za dotacijo se zahvaljujemo naslednjim podjetjem:
Center Turizem d.o.o., Murska Sobota
VIRS d.o.o., Lendava
Strojno ključavničarstvo Horvat d.o.o., Odranci
KIT Žižki d.o.o., Žižki
Prekmurec d.o.o., Dolnji Lakoš
Roman Škafar, Popravilo in vzdrževanje obdelovalnih strojev, Lipovci

Comments are closed.