Strokovna ekskurzija v München in Hallein (20. in 21. april 2012)

Dijaki zaključnega 3.e in 3.f razreda programa SPI ter 2.c programa Ekonomski tehnik in 2.d programa Strojni tehnik, so se v spremstvu razrednikov v okviru interesnih dejavnosti udeležili dvodnevne strokovne ekskurzije v München in Hallein.

V Münchnu smo si ogledali del proizvodnje avtomobilske industrije BMW, nato še prodajni salon BMW Welt in BMW muzej. V olimpijskem središču smo se z dvigalom s hitrostjo 7 m/s povzpeli na 182 m visok Olimpijski stolp, s katerega smo v lepem vremenu imeli krasen razgled na mesto. Zapeljali smo se do znamenitega stadiona Bayerna, Allianz Arene. Po sprehodu po starem mestnem jedru smo se utrujeni od napornega dne napotili v hotel.

Naslednje jutro smo se podali v Tehnični muzej, ki spada med največje tovrstne muzeje na svetu. Podrobneje smo se lahko seznanili z razvojem tehnike. Še enkrat smo se sprehodili po centru mesta, občudovali smo znamenitosti kot je Marijina cerkev in obiskali znano tržnico z značilnimi bavarskimi jedmi. Čakala nas je še pot v Hallein pri Salzburgu, kjer smo se z vlakcem odpeljali v rudnik soli, tam se z drčami spustili še globje v rudnik ter z vožnjo s čolnom ob spremljavi glasbe občudovali še jezero. Seznanili smo se s pridobivanjem soli skozi zgodovino ter si ogledali tudi keltsko vasico. Pozno popoldne nas je iz Halleina zadovoljne in prijetno utrujene vodila pot mimo Schladminga in Graza proti domu.

Lučka Bačič, organizatorka ekskurzije