Strokovna ekskurzija v München (17. in 18. maj 2013)

42 dijakov zaključnih letnikov 3.e in 3.f ter dijaki 2. letnikov programa Ekonomski in Strojni tehnik, so se v spremstvu razrednikov udeležili dvodnevne strokovne ekskurzije v Dingolfing, München in Hallein.

Po nočni vožnji smo si v mestu Dingolfing ogledali tovarno in proizvodnjo avtomobilske industrije BMW, ki spada med večje BMW tovarne. V tovarni je zaposlenih 18.500 ljudi, izdelujejo pa BMW serije 5, 6 in 7. Med dvournim ogledom smo se sprehodili po proizvodnih obratih in si ogledali proizvodni proces, ki temelji na najsodobnejši tehnologiji in robotizaciji.

Nato smo se odpeljali proti Münchnu v Tehniški muzej. Poleg seznanitve z razvojem tehnike smo prisostvovali še demonstraciji visoko napetostnega sistema. Zatem smo se zapeljali v stari del mesta -Altstadt, se sprehodili po glavni mestni ulici, občudovali mestne znamenitosti in obiskali tržnico z značilnimi bavarskimi jedmi. Pozno popoldan smo se namestili v hotel in imeli večerjo.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpeljali do znamenitega stadiona Bayerna, Allianz Arene. Po ogledu stadiona smo obiskali BMW Welt in BMW muzej. V olimpijskem središču smo se povzpeli na 182 m visok Olimpijski stolp, s katerega smo imeli krasen razgled na mesto, nekateri so preizkusili tudi zorbing na vodi, pred nadaljevanjem poti v Hallein pa smo se nekateri še okrepčali z Bratwurstom.

V Halleinu smo se v rudnik soli odpeljali z vlakcem, oblečeni v “rudarska” oblačila.
Med hojo 600 m pod zemljo smo prečkali A/D mejo in se z drčami spustili še globje v rudnik. Med vožnjo s čolnom smo ob spremljavi glasbe občudovali jezero, er se ob ogledu filma seznanili s pomembnostjo proizvodnje soli v starih časih. Iz Halleina nas je pot vodila samo še domov.

Lučka Bačič, organizatorka ekskurzije

Comments are closed.