Ekskurzija v čokoladnico Zotter

22. 04. 2013 so se dijaki razredov 1.c, 2.g, 2.e in 4.c udeležili ekskurzije v čokoladnico Zotter v kraju Bergl, nedaleč stran od Gradca v Avstriji.

Josef Zotter spada med najboljše mednarodno priznane proizvajalce čokolade na svetu. Zotter ni vsakdanja čokoladnica, saj izdelujejo čokolado iz najboljših sestavin, ki izhajajo iz ekološke pridelave, medtem ko kakavova zrna nosijo tudi certifikat pravične trgovine. Pri Zotterju vsa proizvodnja temelji na načelih zdrave bio prehrane in pravične trgovine, izdelujejo pa več kot 300 različnih izdelkov iz čokolade.

Najprej smo se v “kakavovem kinu” podali v južno Ameriko in spoznali kmete, ki po načelih ekološkega kmetovanja pridelujejo kakav za podjetje Zotter. Ob sprehajanju po zastekljenih galerijah čokoladnice, od koder smo lahko spremljali celoten proces proizvodnje čokolade s pomočjo avdio vodiča, smo ves čas poskušali Zotterjeve slastne proizvode. Spoznali smo kakavova zrna, tekočo čokolado iz čokoladnih fontan, si odlomili svoj košček tablic čokolad in si postregli s čokoladnimi napitki z najmanjše sedežnice na svetu.

Poleg čokoladnega teatra smo si ogledali tudi živalski vrt domačih živali ter Bio jedilni bar, kjer so vse jedi, ki jih ponujajo, pripravljene iz domačih sestavin z zeliščnega in zelenjavnega vrta, iz domače pekarne in pivovarne, meso pa je iz lastne vzreje.

Na poti domov smo se ustavili v Tešanovcih in si ogledali Malo trgovino in podeželsko čokoladnico Passero, kjer poleg domačih izdelkov ponujajo doma izdelane čokoladne tablice in pralineje.

Lučka Bačič, organizatorka ekskurzije

Comments are closed.